Unii „hăis”, alţii „cea”! Sindicatele din Gorj nu strâng semnături pentru greva din sănătate

CNSLR Frăţia a anunţat că începe demersurile pentru declanşarea grevei generale. Sindicaliştii se tem că salariile vor scădea de anul viitor atât la stat, cât şi la privat. În ciuda acestui lucru, în Gorj, sindicaliştii din cadrul CNSLR Frăţia, din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, îşi arată doar compasiunea pentru semenii lor şi nu vor strânge semnături. Valentin Popa, liderul CNSLR Frăţia Gorj, a explicat că are încredere în guvernanţi că îi va rezolva doleanţele. Pe 26 octombrie, spune Popa, a suspendat măsurile de protest pe perioada negocierilor cu guvernul.

Reporter: Aţi avut o întâlnire la Guvern, urmează una cu cei din CNSLR Frăţia. Care este deznodământul primelor discuţii şi la ce să ne aşteptăm?

Valentin Popa: Săptămâna viitoare voi avea o întâlnire a CNSLR Frăţia Gorj. Aici sunt multe sindicate la noi, la Gorj. Cel mai numeros este grupul din sănătate, Sanitas, cel de-al doilea este de la OMV, al doilea ca mărime, şi alte sindicate afiliate. Lucrurile trebuie diferenţiate. În momentul de faţă, salariaţii bugetari nu au o problemă cu trecerea taxelor de la angajator la angajat. Nu câştigăm cât ne-am dori, dar majorările salariale propuse de Guvern ne scot în afara dificultăţilor.

Rep.: Ce aţi discutat la Guvern, cu domnul Liviu Dragnea?

V.P.: Săptămâna trecută, noi, cei din Sănătate, am avut o întâlnire cu tot Guvernul. Inadvertenţele pe care le-am sesizat au fost discutate. Trebuie să separăm lucrurile. Noi, ca sindicalişti, suntem solidari cu colegii noştri din privat. În România, cel mai mare angajator este statul. Ori, dacă statul s-a gândit să-şi rezolve probleme cu salariaţii cu acea modalitate de a mări salariile  de la 1 ianuarie, cu 25%, pentru a crea probleme la veniturile nete ale angajaţilor, cred că şi ceilalţi angajatori pot să facă acelaşi lucru. După modelul statului, şi patronatul trebuie să facă acelaşi lucru. Asta nu stabilim noi.

Rep.: Cum vor sta lucrurile la Gorj? De câte semnături este nevoie?

V.P.: În CNSRL Frăţia, sindicatele din Gorj care au probleme vor strânge semnăturile necesare. Acolo sunt strecurate nişte inadvertenţe de ordin legislativ. Greva o fac sindicatele de bază, nu confederaţiile. Nu ştiu cât de elocvente vor fi semnăturile strânse aşa în urma unei eventuale contestări în justiţie.

Rep.: În privinţa sindicatelor din sănătate, cum vor sta lucrurile?

V.P.: Sănătatea, asistenţa socială, cei reprezentaţi în CNSLR Frăţia Gorj nu vor face acest demers. Am ajuns la un acord cu Guvernul şi ne ţinem de el. Iar celelalte sindicate din mediul privat care sunt la noi vor strânge semnături pentru mişcări sindicale. Noi sunt solidari. Îi susţinem moral. Sperăm să-şi rezolve problemele, dar problemele lor nu ţin de Guvern, ci de unităţile, instituţiile, patronii la care sunt angajaţi. Este pur şi simplu rea voinţă. Angajatorii plătesc acei 22%. De ce nu i-ar mai plăti şi de la 1 ianuarie încolo doar pentru că Guvernul le-a creat posibilitatea să mai câştige nişte bani în plus ca să le crească şi lor profitul?!

Vizualizări: 1,338

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: