USL-işti anti-USL

A început de ieri să cadă

Câte-un ”Huo!”, acum a stat.

Foamea s-a mai vindecat,

Cu covrigi, dar stă grămadă

Peste sat.

Vă plac versurile de mai sus? Hai, hai, că nu-s eu omul ăla rău care să vă spună „V-am zis eu!”, deşi v-am zis. Eu. Faptul că am biroul fix deasupra Pieţei Victoria mă ajută mult să vă transmit live cum decurge nemulţumirea populară (şi mă refer, atenţie, la aceeaşi oameni care au protestat împotriva regimului trecut, să nu credeţi că urlă foamea în intelectualii veniţi să protesteze pentru plagiatul lui Ponta în vară). Această nemulţumire va escalada mult mai mult decât a făcut-o cea de anul trecut, pentru că şi situaţia este mai grea. Alaltăieri au protestat cam 100 de oameni în faţa guvernului, ieri se făcuseră vreo 500 și, foarte posibil, azi se va face mia. N-o să zic că guvernul actual e de vină pentru faptul că o să fie mult mai rău decât a fost anii trecuţi, deşi ei aşa ar fi zis, dac-ar fi fost în opoziţie. Mai degrabă e contextul general defavorabil, context în care, e drept, actualul guvern nu doar că nu a luat nici o măsură ca să vindece lucrurile, ba chiar le-a agravat cu măsuri populiste de genul celei de anulare a măsurilor de austeritate.

Când la altceva nu te pricepi, încerci cu austeritatea. Guvernul Boc şi-a asumat asta. Nu se pricepea, deci a tăiat. Guvernul Ponta nici nu se pricepe, nici nu vrea să taie. Iar asta va duce la prăbuşire. Aţi aruncat un ochi peste Dunăre, să vedeţi ce se întâmplă în Bulgaria? Proteste violente, oameni care îţi dau foc, sinucideri. Pregătiţi-vă, că fix aşa o să fie şi la noi. Deja a început, bănuiesc că aşi auzit de muncitorii care se sinucid de disperare că, neplătiţi de luni de zile de către un stat falimentar din toate punctele de vedere, nu-şi mai pot permite să plătească banca şi să-şi hrănească familiile.

Oricât ar da vina pe moştenirea bandiţilor de PDL-işti, Ponta n-o s-o mai poată scălda multă vreme. Iar faptul că continuă să-i protejeze pe miniştrii cu probleme penale (vezi Fenechiu), ca și când ar fi singurii oameni care pot conduce Transporturile sau mai ştiu eu ce alte ministere din țara asta, n-o să-i pice deloc bine la bilanțul final, când gloatele furioase (de votanţi USL, mă văd nevoit să repet, că votanții de dreapta încă au ce să mănânce) vor cere sânge. O Europă întreagă le-a zis că altă soluție în afara tăierilor și-a restructurării aparatului bugetar nu există. Dar Ponta nu, Batman, Batman. Ei, în cazul ăsta permiteți-mi să-mi pariezi toți banii pe Jokerii care vor ieși în stradă.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: