„Va fi elaborată, de urgență, o strategie energetică”

Liderii Alianței Creștin Liberale (ACL) Gorj, Varujan Vosganian, Cătălin Predoiu, Andreea Paul și Lucian Bode, au anunțat, la Gorj, elaborarea de urgență a unei strategii energetice în care cărbunele să aibă un rol extrem de important în securitatea națională. Toți cei prezenți la seminarul pe minerit organizat la Rovinari au susținut reevaluarea ordonanței 109 a guvernanței corporatiste, dar și crearea a trei actori principali pe piața de energie care să reunească toate resursele de producere a electricității.

Fostul ministru al economiei din Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, Lucian Bode, a declarat că strategia energetică a României trebuie adaptată la situația economică și geopolitică. “Noi considerăm strategia pe minerit ca parte componentă vitală a noii strategii energetice. Actuala guvernare a inserat un poate sectorul minier fi considerat vital pentru securitatea energetică a României. Acest poate trebuie să fie obligatoriu eliminat. Vom întocmi o foaie de parcurs reală de care să ne ținem. I-am asigurat pe liderii de sindicat de acest lucru indiferent de poziția în care ne vom afla”, a declarat Lucian Bode.

Reevaluarea ordonanței 109

Fostul ministru Varujan Vosganian a menționat și el concluziile dezbaterii pe minerit de la Rovinari. “În primul rând reevaluarea ordonanței 109 și compararea criteriilor de performanță cu ceea ce este de fapt. Am angajat în fața sindicatelor câteva dintre obiectivele strategiei energetice care va fi de urgență elaborată. Va fi ușor să elaborăm partea privitoare la minerit pentru că ambele partide au același punct de vedere privind viitorul, și anume crearea a cel puțin trei actori energetici care aibă ca resursă hidro, nucleară cât și resurse din cărbune. Aceasta ar duce la eficientizarea și soluționarea pe termen lung și durabil a producției pe cărbune. O altă chestiune importantă a fost dialogul social, care trebuie să fie parte a contractului de management. Nu cred că soluția creșterii productivității muncii este reducerea drepturilor celor care muncesc aici sau crearea unor sindicate galbene care să creeze diversiune și confuzie în rândul membrilor de sindicat”, a declarat Varujan Vosganian.

dezbatere

Prim-vicepreședintele PDL, deputata Andreea Paul, a declarat că vor fi analizate și problemele dintre Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și CE Oltenia, dar a susținut și profesionalizarea membrilor din consiliile de administrație, supraveghere și Adunările Generale a Acționarilor, din companiilor de stat: ”Croirea unor noi reguli pentru conflictul de interese în ANRE și pentru profesionalizarea reală în rândul reprezentanților în CS și AGA, în numele statului român, în companiile energetice. Susținem și eficiența energetică și contribuția României la leadership-ul european în tehnologie energetică și inovație. Avem oameni pregătiți, dar România absentează”.

PSD sare în apărarea lui Ciurel

Florin Cârciumaru, președinte PSD Gorj, a sărit în apărarea managerului CEO. „Domnul Ciurel și-a făcut și-și face datoria și e un manager privat cu rezultate bune în momentul de față, ținând cont de realitatea românească. Lucrurile nu stau așa cum le-au prezentat cei de la ACL”, a spus Cârciumaru, deşi pierderea de aproape două mii de miliarde de lei vechi apare în bilanţul companiei.

Şi subalternii lui Ciurel i-au luat apărarea. „Această conducere a găsit soluţii ca CE Oltenia să funcţioneze, să stea bine în piaţă în acest moment, chiar dacă nu sunt rezultate financiare prea bune”, a spus Aurel Medinţu, director CE Oltenia.

Niculina Mocioi, deputat PDL Gorj, spune că va avea grijă ca toate problemele ascunse de conducerea CE Oltenia să fie aflate de salariaţi. “Noi vom face, din opoziție, tot ce putem pentru a susține compania. Acum nu mai este doar un subiect tratat pe plan local, ci pe plan național. Am pus bazele unei discuții extrem de importante privind rolul cărbunelui în strategia energetică a țării și vom avea și la București întâlniri pe această temă”, a spus Mocioi.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: