Vâlceanu: Călinoiu pregăteşte prime electorale pentru drumari

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj este acuzat de faptul că va face campanie electorală din bani publici. Dan Vâlceanu, consilier PDL, crede că salariaţii Întreprinderii de Drumuri şi Poduri vor fi premiaţi pentru ca la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale să voteze aşa cum trebuie. Democrat-liberalul a ajuns la această concluzie după ce a văzut că bugetul acestei societăţi este mai mare cu aproximativ 1.700.000 de lei faţă de anul trecut, în condiţiile în care se preconizează o creştere a personalului cu doar 15 de angajaţi. 

Fondurile alocate Întreprinderii de Drumuri şi Poduri de către Consiliul Judeţean i-au nemulţumit pe consilierii PDL. Faţă de anul trecut bugetul IDP Gorj este mai mare cu 1.700.000 de lei. Motivarea adusă de conducerea instituţiei se referă la creşterile salariale datorate atât majorării salariului minim pe economie, cât şi creşterii numărului de angajaţi de la 285 la 300. „I.D.P. Gorj fundamentează creşterea numărului de personal pentru finele anului 2014, de la 285 de salariaţi la 300 de salariaţi, precum şi majorarea cheltuielilor de natură salarială pentru anul 2014, respectiv faţă de realizările anului 2013, în sumă de 5.657 mii lei, la 7.490 mii lei, peste indicele de creştere a preţurilor prognozat pentru anul 2014 de 2,4% în condiţiile extinderii activităţii şi prin indexarea salariului minim brut pe economie”, se arată în Expunerea de Motive anexată Hotărârii Consiliului Judeţean.

„Cum să aloci 17 miliarde pentru 15 persoane?”

Văzând că sumele nu bat unele cu celelalte, liderul PDL Gorj s-a revoltat. „Numărul de angajaţi creşte doar cu 15 persoane, bugetul este mai mare cu 1.700.000 de lei, adică 17 miliarde de lei vechi. Nu toţi angajaţii IDP Gorj au salariul minim. În plus, dacă am pune la fiecare angajat câte 100 de lei la salariu ar reieşi un cuantum de 360.000 de lei, adică 3,6 miliarde de lei vechi. Să zicem că mai sunt şi alte cheltuieli, dar tot rămân peste 1.000.000 de lei, adică 10 miliarde de lei vechi. Pe mine mă interesează unde se duc acei bani”, a solicitat lămuriri Vâlceanu.

Explicaţia a venit foarte repede din partea directorului economic al IDP Gorj. „Ne-am propus ca muncitorii necalificaţi să primească un salariu minim de 900 de lei; muncitorii calificaţi un salariu de 1150 de lei; persoanele cu studii superioare un salariu mediu de 1300 de lei, iar şefii de secţii, districte etc. o indemnizaţie de 2000 de lei. Am luat în calcul şi prima de vacanţă, primele de Paşti şi Crăciun, tichetele de masă, precum şi cadourile pentru copiii salariaţilor de 1 Iunie şi de Crăciun. De aici reiese această diferenţă”, a explicat Denisa Boştină, directorul economic al IDP.

Explicaţie deloc convingătoare  

Explicaţia venită din partea conducerii instituţiei nu l-a lămurit pe Dan Vâlceanu. „Este o explicaţie neconvingătoare. M-am legat de o diferenţă de 1.700.000 de lei, iar primele de care vorbea doamna director nu sunt lucruri noi, acestea s-au dat şi anul trecut conform contractului colectiv de muncă. Singurele noutăţi le reprezintă creşterea salariului minim şi a numărului de angajaţi cu 15 persoane. După părerea mea, cred că şi-au făcut parte de o primă pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Această diferenţă care nu iese sub nici o formă va fi folosită, cu siguranţă, în campania electorală”, a declarat Dan Vâlceanu.

La rândul său, Ion Călinoiu a intervenit şi cu o altă lămurire. „Nu toţi angajaţii IDP Gorj au primit prime în anul 2013, ci doar cei care au avut salarii de 900 de lei. Anul acesta toţi vor primi bani în plus dacă societatea va avea profit. Aceşti bani trebuie prevăzuţi în buget”, a precizat Călinoiu. Liderul PDL Gorj i-a propus preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj să facă cercetări mai amănunţite. „Vă garantez că dacă intrăm în detalii, după cifra de afaceri raportată, la sfârşitul anului ar trebui să fie dividende de minim 7-8 miliarde de lei vechi”, a spus Dan Vâlceanu.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: