Valentin Pătraşcu, târgujianul pasionat de istoria sârbilor

Muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Gorj, dar şi profesor de istorie, Valentin Pătraşcu a dezvoltat de mai mulţi ani o pasiune pentru istoria balcanică fără a da însă la o parte istoria românilor. Având la bază o pregătire în domeniul istoriei balcanice, Valentin Pătraşcu a avut ocazia să-şi verifice cunoştinţele în timpul unor numeroase vizite în Bulgaria şi Serbia. De altfel, în strânsă legătură cu istoria, numismatica este o altă pasiune a tânărului profesor.

Pasiunea tânărului Valentin Pătraşcu pentru istorie a luat naştere încă din copilărie, având la activ, fără a exagera, sute de cărţi şi studii citite. Fără a neglija însă istoria românilor, Valentin Pătraşcu a dezvoltat un puternic sentiment pentru naţiunile balcanice, scriind la rândul lui zeci de articole şi studii în domeniu. „Pe măsură ce am cunoscut mai îndeaproape evoluţiile istorice din peninsula Balcanică după invazia otomană am apreciat tot mai mult o serie de calităţi ale unor naţiuni balcanice. Acesta a fost motivul pentru care am acordat o atenţie deosebită istoriei sârbilor. În opinia mea, sârbii, spre deosebire de alte naţiuni balcanice, au manifestat în numeroase rânduri un spirit independent şi demn”, a declarat Valentin Pătraşcu.

Se pregăteşte să devină doctor în istorie

Absolvent al unei facultăţi de istorie, cu un master în studii europene, Valentin Pătraşcu este în anul III la doctorat având o temă de cercetare referitoare la Dobrogea în perioada 1978-1914. Prezent pentru o vreme la catedră, Valentin Pătraşcu a renunţat la meseria de dascăl în favoarea meseriei de muzeograf, deşi recunoaşte că ambele îi plac la fel de mult. Şi cum nu putea studia istoria unei naţiuni fără a intra măcar o dată în contact cu ea, tânărul muzeograf a vizitat în numeroase rânduri Bulgaria şi Serbia. „Am vizitat Bulgaria cu mai multe ocazii şi Serbia o singură dată. Am prieteni acolo cu care comunic însă cu toate astea nu mi-ar plăcea să trăiesc într-o altă ţară în afară de România. Îi apreciez foarte mult pe sârbi dar locul meu este printre români”, a declarat Valentin Pătraşcu.

Aflată în strânsă legătură cu istoria, numismatica este o altă pasiune a tânărului muzeograf, acesta având o colecţie impresionantă de monede şi bancnote vechi, ieşite din circulaţie. „Pe lângă numismatică, mai am o legătură sentimentală puternică cu satul de origine al bunicilor mei, satul Răghineşti, comuna Dăciuleşti, despre care am scris mai multe articole şi pe care îl consider cel mai frumos loc. În rest, îmi place să călătoresc iar visul meu cel mai mare este să obţin titlul de doctor în istorie”, a declarat Valentin Pătraşcu.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: