Drama unor bătrâni: „Fiică ocupată, caut să-mi dau părinţii“

O bucureşteancă este în căutarea unor persoane interesate să aibă grijă de părinţii ei, chiar în schimbul unui apartament pe IL Caragiale, în Târgu-Jiu. Cei doi bătrâni au ajuns la spital după ce locatarii blocului în care locuiesc nu au mai suportat mirosul care venea din casa lor. Locatarii au sunat-o pe fiica acestora care locuieşte în Bucureşti şi care nu a mai venit pe la părinţi de zece ani. Cum a ajuns la Târgu-Jiu, femeia şi-a dus părinţii la spital. Cert este că fiica nu vrea să aibă grijă de părinţii ei şi este dispusă să cedeze locuinţa unor persoane care să fie alături de cei doi în ultimele zile le vieţii.

Ion şi Gabriela Ciora au 86 de ani. Bătrâna nu a mai ieşit din casă de opt ani, iar de un an soţul a căzut şi el la pat. Nu le deschide nimeni uşa, iar mirosul din apartamentul lor era de nesuportat. Bătrânii au trăit mulţi ani în Bucureşti, dar pentru că aveau rădăcini în Gorj au decis să se retragă aici la bătrâneţe. Pentru că nu avea cine să-i îngrijească, iar ei nu se mai puteau deplasa,  casa lor s-a transformat într-un focar de infecţie. Vecinii nu au mai putut suporta mirosul care venea din apartamentul celor doi bătrâni şi au anunţat-o pe fiica lor de la Bucureşti să vină să vadă care este situaţia. „Fata lor cred că de peste zece ani nu le-a mai călcat casa. Mai venea nepotul în vacanţe, dar a crescut şi a uitat şi el de ei. Sunt bătrâni, au 86 de ani şi au ajuns la capătul puterilor. Singura vinovată este fata lor care pur şi simplu a uita că are părinţi. Au fost nişte vecini foarte buni. De opt ani bătrâna nu a mai ieşit din casă. Tot de atunci nu a mai avut puterea să îngrijească locuinţa, să facă curat. Nici pe noi nu ne-au mai primit pe la ei. Soţul mai ieşea dar de câteva luni şi el a căzut la pat. Noi le mai duceam mâncare din când în când. În ultimul timp nu am mai putut sta de miros. Pe lângă faptul că nu s-a făcut curat de ani de zile, îşi făceau nevoile pe ei sau pe unde apucau. Era groaznic la ei în casă”, povesteşte o vecină de pe scară.

Fiica nu-i mai vrea

Comportamentul celor doi bătrâni a impresionat cadrele medicale. Cei doi au fost aşezaţi unul lângă celălalt şi nu s-au ţinut tot timpul de mână. Mai mult, chiar dacă fiica i-a abandonat timp de zece ani, bătrânii nu credeau că aceasta vrea să scape de ei. „Fata noastră are grijă de noi. Ne-a adus la spital pentru că avem probleme de sănătate şi eu şi soţul meu. Nu cred că vrea să ne ducă la azil pentru că noi avem casă”, a spus bătrâna. 

Singura fiică a celor doi bătrâni a ajuns la Târgu-Jiu, Afrodita Sandu, i-a adus pe aceştia la spital fără să ştie ce va face cu ei atunci când vor fi externaţi. ”I-am găsit bolnavi şi de aceea i-am adus la spital. Au probleme urologice şi au nevoie de îngrijiri medicale. Ei nu pot să mai stea singuri, iar eu stau la Bucureşti. Cred că cel mai indicat ar fi un azil de bătrâni, dar nu îndeplinesc condiţiile. Sunt dispusă să renunţ şi la locuinţă dacă se găseşte cineva să aibă grijă de ei”, spune fiica Afrodita Sandu. După ce i-a văzut pe un pat de spital, fără să-i pese ce se întâmplă cu ei bucureşteanca a plecat să doarmă la un hotel. Poliţiştii comunitari au căutat-o pe la mai multe hoteluri pentru a clarifica situaţia, însă nu au dat de urma ei. Directorul poliţiei comunitare, Ion Tudor, a declarat că situaţia celor doi bătrâni este una foarte grea. La azil nu pot merge pentru că nu sunt locuri, la Casa Iris nu pot fi adăpostiţi pentru că sunt imobilizaţi. Bătrânii au fost internaţi în Secţia Urologie.

Fata celor doi bătrâni speră ca astăzi să rezolve „problema“ şi să plece cât mai repede la Bucureşti.

Vizualizări: 3,727

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: