Vârstnicii din Gorj, învăţaţi să facă tranzacţii pe Internet

Zeci de gorjeni cu vârsta de peste 50 de ani sunt iniţiaţi în domeniul IT de către străini. Este vorba despre o delegaţie formată din lituanieni, polonezi, letonieni şi italieni care de ieri se află în judeţul Gorj pentru a-i învăţa pe vârstnici să-şi vândă produsele pe Internet.

Peste 50 de vârstnici din Târgu Jiu, Mătăsari, Rovinari şi Bumbeşti Jiu au fost iniţiaţi în domeniul IT prin intermediul unui proiect european derulat în parteneriat cu Lituania, Letonia, Polonia şi Italia. Gorjeni au avut parte de cursuri gratuite atât la domiciliu cât şi la sediile anumitor instituţii din localităţile lor. „Ne-am inspirat de la partenerul italian. Am iniţiat şi am dezvoltat o reţea de 15 voluntari, toţi cu studii superioare, care au iniţiat în IT peste 50 de persoane cu vârste de peste 50 de ani. Printre solicitanţi am avut şi persoane cu vârsta de 70 ani care au dorit să înveţe a naviga pe Internet”, a declarat Luiza Popescu, coordonator proiect. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că acest proiect reprezintă o şansă pentru persoanele trecute de 50 de ani care nu mai au loc de muncă şi doresc să-şi rotunjească veniturile. „Proiectul este dedicat persoanelor peste 50 de ani, care nu mai profesează în meseria de bază. Toate ţările implicate în proiect se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, însă vârstnicii lor se menţin în activitate prin formare în domeniul IT. Oamenii pot să gestioneze anumite softuri, pot stoca informaţii şi le pot pune la dispoziţia unei anumite firme contra unei remuneraţii”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinta Consiliului Judeţean.

Probe practice de bucătărie

Astăzi, în cadrul proiectului Awake, la sediul Muzeului Judeţean gorjenii cu vârste de peste 50 de ani le vor arăta străinilor cum se confecţionează mărţişoare, cum se fac dulceţurile şi zarzavaturilor. La rândul lor, aceştia îi vor învăţa cum să le comercializeze pe Internet. „La Muzeul Judeţean, va avea loc şi o probă practică la care vor participa câteva femei cu vârste peste 50 de ani, care vor arăta cum se confecţionează mărţişoarele şi cum se fac dulceţurile şi zarzavaturile. De asemenea, vor spune cum îşi găsesc clienţii şi le vor prezenta avantajele comercializării produselor pe Internet”, a precizat Mădălina Ciolocoi. Beneficiarii proiectului spun că iniţierea în domeniul IT e binevenită mai ales pentru cei care au copiii plecaţi în străinătate. ”Proiectul e binevenit mai ales pentru cei care au copii în străinătate pentru a comunica mai uşor cu ei. În plus, Internetul a devenit o biblioteca de unde poţi citi ziare şi poţi culege diferite informaţii. Nu este nevoie ca oamenii să cunoască parte de hardware ci trebuie să ştie doar cum să utilizeze un calculator. Chiar telefonul mobil este o aplicaţie a IT”, spune Gheorghe Popescu, beneficiar proiect.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: