Vezi aici soluţia din dosarul Manţog

Tribunalul Sibiu s-a pronunţat astăzi în dosarul în care Ion Vulpe, fost director general al CNLO, şi Ionel Manţog - fost director de resurse umane, au fost judecaţi pentru modul în care şi-au construit casele din cartierul Vărsături din Târgu Jiu, prin convenţii de schimb cu exploatări miniere.

Singura infracţiune de corupţie reţinută de procurori, folosirea de informaţii secrete, a picat la prima instanţă, deoarece magistraţii au decis schimbarea încadrării juridice în abuz în serviciu, mai ales că practica judiciară achitase alte persoane (Marian Urucu) pe  speţe similare la Înalta Curte. Practic, judecătorii nu au judecat tocmai faptele de la care s-a pornit acest dosar, cele prevăzute de art. 12 a şi 12 b din Legea 78/2000, deoarece pe parcursul judecăţii s-a dovedit că acestea nu se susţin.

Cei doi aveau reţinută de procurori şi infracţiunea de abuz în serviciu în formă gravă, dar instanţa a schimbat încadrarea în abuz simplu, deoarece prejudiciul creat a fost mic. Cu privire la această faptă, judecătorii au constatat prescrierea. Vulpe a mai avut şi o acuzaţie de luare de mită, pentru care a fost achitat.

Judecătorii au reţinut în cazul Manţog un prejudiciu de 140.000 de lei, considerând că transformarea unor anexe vechi în suprafaţă utilă casă nouă nu a fost legală, motiv pentru care a dispus confiscarea sumei.

Singura sancţiune penală aplicată în acest caz a fost pentru un act notarial de partaj voluntar încheiat între Vulpe şi Manţog pentru împărţirea unei gospodării la Slivileşti. Actul a fost semnat de cei doi după ce Manţog semnase o convenţie de schimb pentru întreaga suprafaţă de sub gospodărie, circa o mie de metri pătraţi, şi cedase terenul cu circa 800 RON la o exploatare minieră. O eroare care a fost întreptată prin actul notarial, dar instanţa a considerat că este vorba de un fals şi i-a condamnat pe cei doi la un an şi opt luni cu suspendare.

Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: