Vezi cine a accesat programul Casa Verde

Programul „Casa Verde” pare să fie pe placul gorjenilor de îndată 28 de dosare sunt deja complete şi depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, alte şase fiind în curs de finalizare. Programul este destinat doar persoanelor fizice, pentru judeţul Gorj fiind atribuită suma de 1.965.035 lei.

Cei mai mulţi dintre cei care au depus deja dosar pentru programul „Casa Verde” au deja o locuinţă în mediul rural. Valoarea totală accesată până în prezent de gorjeni se ridică la suma de 160.575 lei. Programul „Casa Verde” a devenit aplicabil de la 1 iulie astfel că gorjenii care aveau în plan să dezvolte un sistem de încălzire folosind energia regenerabilă au şi depus dosarul de finanţare. „Cele 28 de dosare sunt complete şi vineri o să le înaintăm Administraţiei Fondului de Mediu. Alte cinci sau şase dosare sunt acum în lucru, oamenii au venit s-au interesat şi noi i-am îndrumat pe unde să-şi pună totul în ordine”, a declarat Elisabeta Juveloiu, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

Decan de la UCB, printre cei interesaţi de proiect

Printre cele care au depus deja un astfel de proiect se numără şi soţia administratorului UEG Mediu Bârseşti, Claudia Kroneder, dar şi decanul Facultăţii de Inginerie, Luminiţa Popescu. Aceasta a depus deja documentaţia pentru a-şi putea pune panourile solare precizând că indiferent dacă va primi sau nu finanţare tot va monta panourile respective. „Este un avantaj care ni se oferă nouă, oamenilor, şi trebuie să profităm de el. Este adevărat că nu toată lumea are posibilitate să aplice un astfel de proiect, dar cine are nu ar trebui să stea pe gânduri. Energia verde este cea mai sănătoasă şi ieftină energie, în plus plăteşti odată pentru instalare şi apoi nu mai plăteşti nimic. În străinătate se foloseşte foarte mult şi m-am gândit că ar fi păcat să nu aplic pentru programul acesta. Indiferent dacă o să primesc sau nu finanţare, noi tot o să ne montăm panourile solare”, a declarat Claudia Kroneder. 

Cele mai multe probleme pe care le întâmpină oamenii în realizarea dosarului de finanţare sunt cele legate de cartea funciară. „Foarte mulţi dintre cei care solicită finanţare prin acest program au probleme cu cadastrul, nu au extrasul de carte funciară, acesta fiind ultimul act prin care dovedeşti proprietatea. Este un pic mai dificil pentru că oamenii nu au cadastru făcut şi atunci îngreunează un pic accesarea fondurilor”, a adăugat Elisabeta Juveloiu.

 „Casa Verde” este un program ce îşi propune îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice. Pentru a accesa un astfel de program, solicitantul trebuie să fie persoană fizică, să fie proprietar sau coproprietar al imobilului în care se implementează proiectul şi să nu aibă restanţe la bugetul local sau la stat.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: