Vezi la cât ajunge o pensie comunitară

Peste o sută de gorjeni s-au adresat Casei Județene de Pensii Gorj în vederea obținerii unei pensii comunitare. Primesc pensie comunitară doar acele persoane care au o anumită vechime în Romania, vechime pe care și-o completeză cu anii lucrați în străinătate. Chiar și cu mulți ani lucrați afară din țară, pensiile comunitare din Gorj nu sunt foarte mari.

Cea mai mare pensie comunitară pe care o primește un gorjean care a muncit și în străinătate este de aproape 1.500 de lei. Sunt șanse însă ca același gorjean să primească o pensie mult mai mare din partea statului în care a muncit când va îndeplini condițiile de acolo. ”La această dată avem înregistrate un număr de 198 de dosare pentru pensie comunitară din care 32 sunt în plată. Anul acesta am avut 32 de dosare noi. Pentru a putea obține pensie comunitară trebuie să aibă îndeplinite condițiile pe legea 263/2010. Sunt gorjeni care primesc pensie și de la statul român și de la statul în care a mai desfășurat activitate. Dacă solicită în România va primi pensie conform legii 263, iar dacă solicită în statul în care a mai realizat venituri vor primi supunându-se condițiilor din statul respectiv”, a spus Daniela Negoiță, directorul adjunct al Casei de Pensii Gorj.
În același timp, instituțiile abilitate din statele Uniunii Europene au solicitat Casei Județene de Pensii Gorj un număr de 182 de confirmări de vechime. ”De asemenea, avem un număr de 77 de recalculări însemnând că pe lângă documentele pe care le-au prezentat la înscrierea inițială la pensie, au prezentat documente suplimentare fie de grupă, fie de venituri realizate și atunci se procedează la o nouă recalculare cu 1 ale lunii următoare solicitării. De asemenea, avem un număr de 182 de confirmări de vechime, solicitate de către statele Uniunii Europene. Omologii noștri din statul respectiv solicită, pentru a le stabili un drept de pensie, solicită confirmarea vechimii realizate în România”, a mai spus Daniela Negoiță, directorul adjunct al Casei de Pensii Gorj. Cei mai mulți gorjeni primesc pensii de la statul german, spaniol și italian.

Vizualizări: 423

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: