Vîlceanu (PNL): Bugetul pe 2018, bazat pe premise false

Proiectul de buget pentru anul viitor va fi adoptat de guvern cel mai probabil în această săptămână. Deputatul de Gorj, Dan Vîlceanu, care face parte din echipa PNL care se ocupă de amendamentele la bugetul propus de PSD, susține că acesta este construit pe premise false.

Guvernul estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (195,5 miliarde euro), potrivit sintezei proiectului de buget pentru anul viitor, realizată de Ministerul Finanţelor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.

Totodată, Guvernul estimează în 2018 un deficit bugetar (cash) la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA va fi de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB.

În plus, pentru anul viitor, Guvernul estimează o inflaţie medie de 3,1%, în condiţiile în care BNR estimează o inflaţie de 3,2% pentru finalul anului 2018. Executivul mizează în 2018 pe un curs mediu de 4,55 lei pentru un euro, uşor peste actualul nivel afişat de BNR, de 4,6422 lei/euro. În 21 noiembrie, euro a atins un nivel record, de 4,6551 lei/euro. 

Vîlceanu: Ori inventează noi taxe, ori taie cheltuieli

Deputatul liberal Dan Vîlceanu susține că premisele de la care pleacă guvernul Tudose în construirea bugetului sunt greșite. Acesta spune că nu poți fundamenta bugetul pe un curs leu-euro de 4.55, câtă vreme acesta a trecut binișor de 4.6. Mai mult, inflația va fi peste cea estimată, iar gradul de colectare nu va fi nici pe departe atât cât speră PSD. „Ei au construit bugetul pe un grad de colectare de 31,8% raportat la PIB, ori în acest an la zece luni este 24,8. Să zicem că vor face 28% până la sfârșitul anului, tot ar trebui să crească anul viitor cu încă patru puncte procentuale. Ori statisticile arată că cea mai mare creștere de pe un an pe altul a fost 0,8%”, a spus Vâlceanu.

Deputatul de Gorj crede că PSD va lansa pe piață un buget optimist, dar în timp pesediștii fie vor inventa taxe noi, fie vor tăia din cheltuieli, fie le vor face pe amândouă la un loc.

Vizualizări: 306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: