Vîlceanu (PNL): Praf în ochii minerilor şi energeticienilor

Salariaţii de la Complexul Energetic Oltenia nu au parte doar de praful din carierele miniere şi de la punctele de încărcare-descărcare, ci şi de praf în ochi de la politicieni. Asta este părerea deputatului PNL Dan Vîlceanu, care a spus într-un interviu la Radio Infinit că memorandumul adoptat de guvern este propagandistic, pentru a lua voturi de la mineri şi energeticieni. Guvernul a adoptat pe 13 septembrie un memorandum intitulat „Mecanisme financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 ale S. Complexul Energetic Oltenia S.A, în vederea asigurării securităţii alimentării cu energie electrică şi menţinerii capacităţilor energetice pe termen scurt şi mediu, în procesul de tranziţie către decarbonarea sectorului energetic”. 

Reporter: Guvernul a adoptat un memorandum cu privire la certificatele de CO2 de care are nevoie CE Oltenia. Cum îl vedeţi?

Dan Vîlceanu: Semnalul în cazul ăsta este unul propagandistic. În momentul în care guvernul vrea să adopte măsuri pentru a ajuta această companie, nu adoptă un Memorandum care nu are valoare, în condiţiile în care nu poţi reglementa nimic prin acesta. În acest memorandum sunt două puncte importante, primul că sunt mandataţi oameni din Ministerul Energiei şi Ministerul de Finanţe să discute cu Comisia Europeană şi să găsească soluţii, al doilea - acordarea unui împrumut de la Eximbank pentru achiziţionarea de certificate de CO2. Scuzaţi-mă, împrumut putem lua şi fără să întrebăm guvernul dacă e de acord sau nu e de acord.

Rep.: Spuneţi că respectivul document nu ajută cu nimic CE Oltenia?

D.V.: Practic, prin acest memorandum nu s-a rezolvat problema, nu s-a rezolvat nimic. Este doar un subiect de propagandă, prin care o să mai apară doi-trei salvatori. Am văzut că de data asta Weber şi Cârciumaru sunt salvatorii. Efecte pentru această companie nu vor fi.

Rep.: Sunt voci care spun că memorandumul dă un semnal foarte bun...

D.V.: Eu cred că acest guvern mimează soluţii, mimează un ajutor pentru această companie, pentru că anul viitor vor fi alegeri. Încearcă să ia nişte voturi de la mineri şi energeticieni mimând un ajutor pe care îl vor acorda Complexului Energetic Oltenia. În realitate, nu au făcut nimic, nu au schimbat nimic. Puteţi să întrebaţi dacă în atâtea luni care au trecut de când au schimbat Codul Silvic, câţi arbori au fost tăiaţi din perimetrul pe care trebuia să îl elibereze pentru a crea front de lucru şi o să vedeţi că nici măcar unul.

Rep.: Şi atunci, care a fost scopul adoptării acestui memorandum?

D.V.: Tot ceea ce spun şi tot ceea ce fac este pentru a arunca praf în ochi minerilor şi energeticienilor. Nu aşa faci dacă vrei să ajuţi, ci iei măsuri clare, care să rezolve problema. Ei au spus: modificăm Codul Silvic şi acum putem să facem defrişări. Nu se face nicio defrişare. Aşa şi acum. Cu memorandumuri care nu au nicio putere de reglementare nu faci nimic. Memorandumul este doar un document de poziţie, nu poate influenţa în niciun fel activitatea companiei.

Vizualizări: 1,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: