Vîlceanu, despre miliardul de euro: Nu are ce să compenseze. Mineritul nu se închide

Fondul pentru Tranziție Justă, creat la nivelul Uniunii Europene pentru a atenua pierderile social-economice pe care le au regiunile care închid cariere miniere și termocentrale pe cărbune, a devenit în sfârșit subiect de dezbatere electorală în Gorj. În timp ce Cosmin Popescu - candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj - a spus că un miliard de euro este o sumă prea mică pentru a compensa efectele închiderii unor capacități termo-energetice, deputatul PNL Gorj - Dan Vîlceanu susține că nu este nimic de compensat, deoarece mineritul nu se închide. Nicolae Ivăniși, coordonatorul politic al Alternativei pentru Demnitate Națională (ADN) Gorj, care a impus oarecum subiectul în dezbaterea publică, susține însă că România își va pierde independența energetică, iar Gorjul va pierde tot.

Suma de un miliard de euro a fost avansată de europarlamentarul Dacian Cioloș în timpul unei vizite la Târgu Jiu. Acesta spunea că României i-ar putea reveni 3,5 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă, iar Gorjul ar putea accesa până la o treime din sumă, fiind cel mai afectat județ de închiderea unor perimetre miniere și a unor grupuri pe cărbune.

Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, spunea într-un interviu că acest miliard de euro nu ar putea să acopere pierderile economice și sociale pe care le va avea Gorjul în următorii ani prin aplicarea planului de decarbonare.

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, s-a declarat uimit de o astfel de afirmație. “Eu am înțeles dintr-o declarație făcută de domnul Cosmin Popescu ieri că un miliard de euro sunt prea puțini pentru județul Gorj. Vă dați seama? Este absolut incredibil să afirmi așa ceva, câtă vreme noi nu am atras până acum în județul Gorj nici măcar 50 de milioane de euro”, a spus Vîlceanu.

Întrebat dacă lui suma i se pare suficientă pentru a compensa pierderile rezultate din închiderea mineritului, Vîlceanu a spus: “Nu se închide mineritul în Gorj. Îmi pare rău. Nu se închide mineritul în Gorj. (...) Nu are ce să compenseze. Industria de minerit și energie nu se închide în județul Gorj. Trebuie să oferim o alternativă pentru ce se va întâmpla peste 10 sau 15 ani”, a spus Vîlceanu.

Potrivit planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, în cinci ani se închid carierele Husnicioara, Peșteana, Lupoaia, dar și grupurile energetice 8 Ișalnița, 3 Turceni și 3 Rovinari, în timp ce termocentrala Craiova 2 va fi externalizată.

Fondul pentru Tranziție Justă este definit ca un mecanism mecanism care să contribuie la atenuarea consecințelor sociale, economice și de mediu, în special pentru lucrătorii afectați pe parcursul acestui proces de tranziție către neutralitatea climatică a Uniunii până în 2050, dar în opinia lui Vîlceanu la Gorj nu este nimic de compensat.

Cosmin Popescu: Prima chestiune e falsă, a doua nu ne ajută

Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, spune că instituția pe care o conduce poartă discuții oficiale, prin adrese și memorii, cu Guvernul României și Comisia Europeană încă din luna ianuarie a acestui an. „Observ că Fondul de Tranziție Justă a devenit, brusc, un subiect de campanie prin intermediul căruia PNL fie ne acuză pe noi, autoritățile județene, că nu facem nimic, fie se laudă cu banii pe care au reușit să îi obțină în plus de la Uniunea Europeană. Pot să vă spun, pentru început, doar atât: prima chestiune este falsă, iar a doua, cea cu banii în plus, nu ne ajută pe noi, aici, la Gorj“, a spus candidatul PSD Gorj la șefia CJ Gorj.

Popescu explică de ce nu ajută suplimentarea fondurilor. Pentru că banii vor fi folosiți pentru construirea unor grupuri pe gaze în locul celor pe cărbune și într-o prea mică măsură pentru dezvoltarea economică a județului. „Dacă ne dorim cu adevărat să beneficiem de banii respectivi, ne trebuie un plan teritorial de dezvoltare, un plan integrat, prin care toți beneficiarii sumelor provenite din Fondul de Tranziție, autorități publice și mediu privat, să conlucrăm și să creăm, împreună, condițiile pentru dezvoltarea unor noi industrii alternative“, a spus Cosmin Popescu, explicând că cele 9 milioane de tone de CO2 emise anual de termocentralele Turceni și Rovinari pot fi folosite pentru a produce ciment sau spumă poliuretanică pe bază de dioxid de carbon.

Cosmin Popescu susține că nu putem să renunțăm peste noapte la energia pe cărbune și că trebuie cu toții să ne gândim și la independența energetică.

Ivăniși: Vom pierde tot

Coordonatorul politic al ADN Gorj, Nicolae Ivăniși, nu pare să creadă deloc în poveștile legate de Fondul pentru Tranziție Justă. „Cărțile sunt făcute. Banii care ne vin nouă sunt și ăia trasați, nu va fi un miliard, va fi mai puțin. Dacă nu ne-om trezi noi țipând de foame în acest județ, prin indiferența de care dăm dovadă și pe non-combatul unei clase politice adormită și șantajabilă, să nu îmi mai spuneți mie Ivan și lider ADN“, a spus Ivăniși, care susține că „noi nu vom pierde doar independența energetică, ci vom pierde tot“.

Vizualizări: 2,109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: