Vîlceanu (Craiova 2): Vom ataca externalizarea în instanță. Cer desecretizarea planului de restructurare

Reacție dură a liderului de sindicat de la termocentrala Craiova 2 a Complexului Energetic Oltenia, după ce salariații au aflat din presă că unitatea va fi externalizată la vară. Ion Vîlceanu, președintele Sindicatului Liber Independent CET Craiova 2, a cerut desecretizarea planului de restructurare a companiei, câtă vreme în liderilor de sindicat li s-a spus că această externalizare va avea loc în 2023. Supărarea a apărut după ce Lăcrămioara Pințea, membru al Directoratului, a declarat pentru economica.net că externalizarea termocentralei din Craiova se va produce la vară.

Sindicatul condus de Ion Vîlceanu reprezintă cei 530 de salariați ai termocentralei Craiova 2, număr care scade la o lună la alta din cauza pensionărilor.

Vîlceanu i-a cerut explicații președintelui Directoratului, Daniel Burlan, după afirmațiile făcute de Pințea în presa economică. “Sunt foarte dezamăgit de declarațiile doamnei director. Am cerut explicații marți în comisia mixtă, dar domnul Burlan a evitat subiectul. A spus că nu știe ce a declarat doamna, să vadă și îmi dă un răspuns. Am cerut să vină cu un comunicat și mi-a zis să fac o solicitare oficială”, a spus Ion Vîlceanu.

Declarația făcută de Pințea pentru economica.net este următoare: “Energia termică nu este core business pentru noi, noi producem cărbune și punem pe piață energie electrică. Am luat decizia să externalizăm această centrală. Facem un joint-venture, o nouă companie, căreia noi în externalizăm centrala iar Consiliul Local vine cu restul”, ne-a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al directoratului CE Oltenia. Ea a mai spus că acest plan este mai vechi, iar externalizarea centralei, care este inclusă în planul de restructurare al Complexului, se va face efectiv vara viitoare. Pe lângă active și salariați, CE Oltenia va veni și cu capital de lucru în noua companie.

Ion Vîlceanu, lider sindical, a contactat mai mulți consilieri locali din Craiova și a aflat că nimeni nu știe nimic de această externalizare: “Am întrebat consilierii locali de la Craiova, nu știu nimic de nicio externalizare. Consiliul Local Craiova nu ar avea puterea financiară să țină o centrală de așa dimensiune. În România nicio centrală externalizată nu a rezistat. Sunt măsuri haotice și fără fundament. Vreau să văd și eu acel plan de restructurare. Nouă ni s-a prezentat una, doamna Lăcrămioara a spus alta”.

Liderul sindical de la Craiova 2 se întreabă cum de directorii pot da detalii din planul de restructurare, dacă acesta este secret. “Cred că doamna a dat dovadă de un fel de exces de zel, având în vedere că planul de restructurare este confidențial. Noi nu știm oficial cum a plecat planul de restructurare de la CEO, doar ce ni s-a spus în ședință, nu știm nici cum o să vină de la Comisia Europeană. În actuala conducere nu știe stânga ce face dreapta”, a spus Vîlceanu, care cere desecretizarea planului de restructurare.

Dacă externalizarea se va produce, sindicatul condus de Ion Vîlceanu o va ataca în instanță: “Voi contesta externalizarea în instanță, dacă o vor face. Vedeți că ei nu sunt în stare să scape de patru ani de Chișcani, care e o piatră de moară, nu o centrală modernizată, cum e Craiova 2. O să demonstrez că nu vor scăpa așa ușor, o să le fac procese în instanță”.

Vizualizări: 2,878

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: