Cosmin Popescu, despre Fondul pentru Tranziție Justă: Suma este insuficientă

Un miliard de euro, din cei 3,5 care ar urma să fie alocați României din Fondul pentru Tranziție Justă, ar putea fi accesați de Gorj. Actualul președinte al Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, spune că acești bani sunt insuficienți pentru a compensa efectele pe care le are închiderea mineritului și a unor grupuri energetice pe cărbune.

Copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a declarat  la finalul săptămânii trecute, că România ar putea primi aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru tranziția energetică. O treime din acești bani vor ajunge la Gorj, a mai spus Cioloș.

Președintele Consiliului Județean Gorj zice că, din moment ce suma pentru România va fi aprobată, Comisia Europeană trebuie să declanșeze procedura de selecție a celor care vor întocmi strategiile pentru cele 6 județe beneficiare, printre care și Gorjul.

”Prima declarație a domnului Cioloș a fost legată de acest fond care ar fi fost votat, iar România va beneficia de peste 3 milioane de euro, lucru care nu este cert. Este o sumă pe care s-a negociat, iar dacă s-a votat, trebuie îndeplinite mai multe proceduri. Fondul de Tranziție Justă va fi impus în România. Pentru viitor, odată cu aprobarea fondului, Comisia Europeană trebuie să declanșeze procedurile de selecție a celui care va întocmi strategiile pentru cele 6 județe beneficiare, printre care și Gorjul. Cel mai important lucru este legat de realizarea planului teritorial de tranziție justă, de dezvoltare”, a spus Cosmin Popescu, la Radio Infinit.

Cosmin Popescu a mai afirmat și faptul că cea mai mare sumă va fi ajunge la Complexul Energetic Oltenia pentru realizarea grupurilor pe gaze: ”Gorjul este cel mai expus județ. Suma de 1 miliard de euro este insuficientă, mai ales că cea mai mare sumă de bani se va duce către CE Oltenia pentru realizarea grupurilor pe gaze. Pentru autoritățile publice locale va rămâne o sumă mult mai mică pentru a face un plan de dezvoltare care să preia din forța de muncă din Gorj. Ca și președinte al Consiliului Județean, fac apel către toate forțele politice să facem un front comun pentru alocarea unei sume mai mari pentru Gorj, fiind vorba despre posibilitatea realizării mai multor locuri de muncă”, a mai spus Popescu.

Vizualizări: 671

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: