Vin rechinii peste sistemul energetic…

Nici nu au apucat bine să uluiască lumea cu aberaţiile din Complexul Energetic Oltenia, când guvernul Ponta ne lasă cu gura căscată pe toţi, chiar şi pe cei care conduc în numele lor colosul pe care Călinoiu l-a vrut la Tg.-Jiu. Proiectul unei legi prin care Complexul va face parte dintr-un Fond menit să strângă sub pulpană toate societăţile statului din domeniul energiei şi al resurselor, Fondul Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice SA, ne arată clar care este intenţia actualului Guvern. Mai pe scurt, Guvernul Ponta vrea să privatizeze tot ce a mai rămas în energie pe modelul SIF-urilor.

Cred că tocmai este momentul, pentru că un mare artizan al acestor fonduri, SIF-uri, Dinel Staicu actualmente Nuţu, tocmai s-a „liberat” din puşcărie şi având o mare experienţă alături de colegul său Chelu, care mai poposeşte doar la un loc cu răcoare, pot să fie preluaţi în boardul Fondului măcar pe post de consilieri. Legea care deocamdată este doar un proiect marşează pe o chestiune înfricoşătoare şi anume că prin metoda agreată de PSD nu mai scapă nimic. Atâta timp cât Fondul va fi înregistrat la Comisia Naţională de Valori Mobiliare ca un organism de plasamente colective pentru finanţarea proiectelor de investiţii, nu avem decât să ne uităm la ce s-a ales de SIF-uri, la ce scandaluri s-a ajuns, ca să avem dimensiunea a ceea ce se va întâmpla în mai puţin de un an de zile. Să fie clar, nu am nimic de obiectat împotriva privatizării. Obiectez personal împotriva unei hoţii de asemenea dimensiuni, pentru că dacă de mine nu-mi mai pasă, de copiii mei îmi pasă şi nu-mi este indiferent să ştiu cine le va stinge… becul.

Proiectul pe care nu mă îndoiesc că l-a scris un om cu multă experienţă  şi nu cred că l-au scris anonimii care l-au semnat îl face pe bietul ministru Niţă ţap ispăşitor la această încercare de jecmăneală, pentru că el săracul din şef al ospătarilor din Braşov s-a trezit buricul pământului din energie. Alături de pianistul de la economie, e clar că habar nu au în ce s-au băgat şi nici nu comensurează gravitatea acţiunilor viitoare. De altfel, Vosganian a declarat că în mai puţin de două luni va da lumii o lege de redeschidere a minelor pentru că, spune domnia sa, sunt foarte multe cereri de la investitori privaţi. Păi bine, domnule ministru, dacă le redeschizi chiar şi cele pe cărbune, atunci de ce dracu le mai închizi pe ălea care fac parte din Complexul Energetic Oltenia şi dai pe drum mii de muncitori care în afară de scos cărbune nu ştiu să facă nimic?

Iniţiatorilor proiectului le-a fost lene chiar şi să ascundă asemănările flagrante cu SIF-urile, lăsând în proiect chiar şi obligarea limitării deţinerilor de acţiuni la fel ca la SIF-uri. În condiţiile acestea, în locul ministrului Niţă ca preşedinte al Consiliului de Supraveghere al viitorului Fond îl propun pe Dinel Staicu, care este mult mai calificat în acest domeniu şi care va ignora desigur prevederea din lege prin care iniţiatorii, la art. 10, definesc entitatea monstruoasă ca pe „un investitor privat  prudent în economie”. 

O să vedeţi acum foşgăială în Complex, pentru a mai apuca o ultimă halcă din cadavrul lui, pentru că dacă vin rechinii...

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: