Vinul, sănătos dacă nu abuzezi de el

Obţinut din struguri, vinul păstrează efectele benefice ale acestora. Alcoolul din compoziţia lui poate pune însă probleme serioase organismului, efectele nocive depăşindu-le pe cele benefice.

Vinul conţine polifenoli, antioxidanţi care protejează inima şi vasele de sânge. Aceştia au rol în scăderea presiunii sanguine, în scăderea nivelului de colesterol şi în protejarea peretelui arterial, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom.

Vinul roşu conţine o cantitate de 20 de ori mai mare de polifenoli faţă de cel alb. Şampania este o combinaţie de pinot noir şi pinot meunier, soiuri de struguri roşii, împreună cu un soi de struguri albi, chardonnay, proveniţi din zona franceză Champagne. Ea păstrează conţinutul de polifenoli şi, deci, beneficiile acestora. Vinul spumând, obţinut fie prin metoda „champenoise”, adică prin fermentaţie în sticlă, fie prin fermentarea strugurilor în recipiente mai mari, păstrează concentraţia în polifenoli. Există însă şi vin spumos, obţinut prin adăugarea de dioxid de carbon vinului obişnuit. Bulele accentuează mahmureala. Cu cât este mai efervescent, cu atât provoacă dureri de cap, oboseală şi deshidratare mai puternice.


Antioxidanţii din vin se găsesc şi în ciocolată


Substanţele benefice din vin se regăsesc şi în strugurii roşii, în fructele de pădure, în ceai şi în ciocolată. Toate aceste alimente sunt lipsite de multiplele pericole din alcool. Cei care se bucură de anunţurile privind efectele benefice ale vinului roşu ar trebui să fie foarte conştienţi de lista foarte lungă care descrie toxicitatea alcoolului asupra întregului organism. Nu trebuie depăşită cantitatea de 100-150 ml de vin roşu pe zi pentru bărbaţi, adică cel mult un pahar, şi de jumătate din această cantitate pentru femei.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: