Virgil Popescu: Fără tăgadă, din 2032 scoatem cărbunele

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat într-o emisiune la un post național de televiziune că România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru închiderea producţiei pe cărbune.

Potrivit acestuia, anul 2032 este un termen destul de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă să meargă în altă zonă. El a mai spus că trecerea în conservare nu va aduce după sine disponibilizări. Nu a spus exact ce vor face acelei oameni, dat fiind că blocurile energetice nu vor mai funcționa. ”Este un deficit de muncă”, a adăugat Popescu, afirmând că CEO Oltenia şi-a asumat prin planul de restructurare că din 2026 va avea doar trei unităţi de producere a energiei pe bază de cărbune, împreună cu două cariere care vor deservi aceste trei unităţi, care vor rămâne la dispoziţie până în 2030, aproximativ 40% din producţie.

Acum câteva zile, termenul pentru trecerea în conservare a celor două unităţi de la Rovinari a fost devansat în luna iunie, din octombrie, ceea ce a generat discuții publice.

”Prin PNRR aveam obligaţia să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui”, a spus ministrul despre închiderea exploatărilor pe cărbune.

Virgil Popescu a precizat că la finalul anului trecut trebuia în planul de restructurare al CEO Oltenia să treacă în conservare două unităţi, unitatea 3 şi 7 Rovinari.

”Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecutm am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unităţi, din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a adăugat ministrul.

Vizualizări: 3,679

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: