Vișan, amenințat cu judecata de un lider sindical

Păreri împărțite după semnalul de alarmă tras de Doru Vișan. Secretarul de stat în Ministerul Energiei a transmis că, în cazul în care nu va fi sprijinită, compania energetică din Gorj riscă să dispară în cel mult trei ani. Sindicalistul Nicu Bunoaica a anunțat că este dispus să-l dea în judecată pe demnitar pentru afirmațiile făcute. În plus, nu este deloc optimist în privința accesării unei scheme de sprijin pentru companie.

Liderul de sindicat de la Cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica, nu are încredere că va fi sprijinit Complexul Energetic Oltenia să cumpere certificatele de dioxid de carbon de care are nevoie ca să poată funcționa. Prețurile sunt și mai mari, iar compania nu ar avea fonduri suficiente. “A participat dumnealui vreodată la vreo discuție cu Uniunea Europeană? Alte state au fost, polonezii, nemții, noi nu. De ce? Pentru că am semnat distrugerea energiei pe bază de cărbune. Va avea de suferit siguranța energetică națională. Eu, prin sindicatul pe care îl reprezint, voi face o petiție și îi voi da în judecată și pe domnul Vișan, pentru declarațiile pe care le face, și pe domnul ministru al Energiei, și pe domnul prim-ministru pentru că pun în pericol siguranța economiei și a Sistemului Energetic Național”, a spus Nicu Bunoaica.

Acesta este pesimist și nu crede că va primi compania vreun sprijin financiar. Salvarea companiei trebuie să se facă prin „obturarea scurgerii banilor”, a mai spus Bunoaica: „Comunitatea Europeană nu ne va da împrumuturi sub nicio formă. Doar ne amăgește domnul Vișan cu declarațiile lui. Mai bine ar tăia și ar obtura scurgerea banilor. Angajări s-au făcut în draci. Ba o cunoștință a unui director din companie, și domnul Vișan a angajat, și domnul Weber. Toată lumea! Suntem într-un mare pericol! Vor fi distruse orașe și județe care depind de minerit”.

În schimb, sunt și sindicaliști încrezători. Vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie, Constantin Mitrescu, are încredere că Guvernul va sprijini compania. În caz contrar, va fi sortită pieirii. „Dacă până la sfârșitul anului nu se rezolvă cu o schemă de sprijin pentru compania asta, prin care o parte din costurile de CO2 să fie suportate de statul român, va dispărea. La anul, va fi istorie. Trebuie făcută neapărat acea schemă de sprijin de către Guvernul României. O să devenim importatori de energie. România nu are posibilități să înlocuiască capacitatea companiei. Guvernanții vor să facă acea schemă ca, până în octombrie, să o implementeze prin hotărâre de Guvern”, a mai spus Mitrescu.

Vizualizări: 1,798

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: