Vlaicu, împuns a doua oară de ţeapa lui Ponta

Preşedintele UNPR Gorj, Marius Vlaicu, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională pentru Integritate. Pentru că a fost câteva luni atât funcţionar public, cât şi administratorul unei firme de stat, Vlaicu a primit acum interdicţie de a mai ocupa timp de trei ani demnităţi publice, cu excepţia celor electorale. Vlaicu susţine că la mijloc este o confuzie şi că totul i se trage de la fostul său partid, PSD, şi de la o ţeapă marca Victor Ponta.

Povestea a început în vara anului 2009, când PSD era la guvernare alături de PDL. Marius Vlaicu era atunci pesedist şi a obţinut promisiunea că va fi susţinut pentru a ocupa postul de adjunct la secretariatul general al Ministerului Educaţiei. Pentru a ajunge acolo, Vlaicu trebuia să fie funcţionar public, astfel că s-a înscris la concursul pentru postul de consilier superior în acelaşi minister. A luat concursul şi, în aşteptarea numirii pe funcţia de secretar general adjunct, a intrat în concediu fără plată. Asta pentru că avea un alt serviciu la Gorj, acela de director al Parcului Industrial Bumbeşti Jiu, care aparţine Consiliului Judeţean.

A crezut câteva luni în „promisiunea prietenului Ponta”

Vlaicu a aşteptat timp de câteva luni numirea, mai ales că, aşa cum a declarat, avea promisiuni clare din partea „prietenului Ponta”. După o vreme, cineva i-a spus că a luat ţeapă, că postul a fost dat altcuiva, astfel că Vlaicu a renunţat la calitatea de funcţionar public şi a rămas pe mai departe la Parcul Industrial.

Vlaicu spune că acesta a fost şi motivul pentru care a luat decizia să plece din PSD, văzând că nu este apreciat de colegii de partid. Conjunctura l-a adus pe acesta în fruntea UNPR Gorj şi, coincidenţă sau, tocmai acum, când se vorbeşte că Morega ar vrea să îi ia locul, Vlaicu primeşte o nouă lovitură. Agenţia Naţională pentru Integritate a dat vineri un comunicat de presă în care anunţă că Vlaicu a fost incompatibil în perioada în care a fost şi consilier la minister, şi administrator de firmă. Sancţiunea constă în interzicerea de a ocupa timp de trei ani funcţii publice. Liderul UNPR Gorj va contesta decizia.

Nu şi-a trecut funcţia în declaraţia de interese

ANI a constatat că Vlaicu a exercitat, în perioada 10.07.2009 - 29.12.2009, funcţia publică de consilier superior în cadrul Ministerul Educaţiei,Cercetării și Inovării. În perioada 16.02.2005 - 14.07.2010, acesta a deţinut calitatea de administrator la S.C. PARC INDUSTRIAL GORJ S.A. Cele două funcţii sunt incompatibile, potrivit legii.

Vlaicu susţine că va contesta decizia ANI, în cele 15 zile pe care le are la dispoziţie. Acesta spune că nu a lucrat nicio secundă la minister, fiind în concediu fără plată. Mai mult, nu a primit numire pe post, nu i s-a consemnat nimic în cartea de muncă, nu a depus jurământ de funcţionar public şi nici nu a primit fişa postului. Pentru toate aceste motive, Vlaicu spune că va câştiga în instanţă. Acesta crede că problema pe care o are i se trage tot de la PSD. Acesta nu îşi explică cum altfel ar fi aflat ANI de concursul respectiv, mai ales că… nu şi-a trecut în declaraţia de interese funcţia respectivă.

LEGEA

„Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități remunerate sau neremunerate... în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unități cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociații familiale sau ca persoană fizică autorizată”, arată ANI.

SANCŢIUNE

Persoana fată de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: