ANAF: Prejudiciu de 16 milioane de euro la complexurile energetice

Informaţie bombă aruncată ieri pe piaţă de preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Acesta vorbeşte de un prejudiciu de 16-17 milioane de euro constatat la complexurile energetice Turceni şi Rovinari în perioada 2007-2009. Doar o parte din prejudiciu, 1,1 milioane de euro, provine din contractele de asistenţă juridică încheiate cu Casa de avocatură „Şova şi asociaţii”, controlată la acea vreme de liderii PSD Dan Şova şi Victor Ponta. Directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea, a anunţat că a contestat deja raportul ANAF, chiar dacă se referă la perioada de dinainte de a fi el director general. Octavian Graure, director general al CE Turceni, nu a putut fi contactat, fiind în concediu de odihnă. ANAF a înaintat ieri raportul procurorilor anticorupţie.

ANAF a sesizat DNA cu privire la prejudiciul produs de Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. Aceasta era informaţia dimineţii ieri, dar o precizare a şefului ANAF Sorin Blejnar a arătat că problemele sesizate procurorilor anticorupţie sunt mult mai multe.În perioada 2007-2009, cele două companii au denaturat veniturile, în sensul că au diminuat nejustificat veniturile şi au majorat cheltuielile, care au condus astfel la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adică 16-17 milioane de euro”, a spus Sorin Blejnar. Deocamdată nu au fost făcute publice informaţii din care să rezulte de unde provine acest prejudiciu. Tiberiu Trotea, directorul general al CE Rovinari, a refuzat să comenteze, precizând doar că a primit raportul ANAF, pe care l-a contestat. Directorul general al CE Turceni nu a putut fi contactat.

Sesizarea penală îi vizează pe directori

Cazul Ponta-Şova este totuşi o parte a acestui dosar, chiar dacă sesizarea penală se referă în această etapă la factorii de decizie din complexuri. Competenţa procurorilor anticorupţie este în primul rând aceea de a-i verifica pe cei care risipesc banul public. Privatul care se înfruptă din ei răspunde doar dacă la mijloc este un trafic de influenţă sau a o altă infracţiune prin care a obţinut contractele cu statul.

Prejudiciul produs de Casa Şova complexurilor energetice a fost stabilit la 1,1 milioane de euro şi rămâne de văzut dacă doar directorii din perioada 2007-2009 vor răspunde penal sau şi cei la care au ajuns banii nemeritaţi.

Ţepele marca Şova

Ţepele date de Casa Şova complexurilor au fost multe şi diverse. ANAF a constatat că unii avocaţi şi-au decontat câte 15-16 ore de consultanţă juridică pe zi, iar uneori au ajuns la 25 de ore pe zi un singur avocat. Pe de altă parte, deşi în contract erau menţionaţi zece avocaţi cu experienţă, CE Rovinari a decontat şi prestaţiile stagiarilor, ilegal, la acelaşi tarif care depăşea 150 de lei pe oră.

„Pandurul” a arătat în ultimii ani cum avocaţii Casei Şova au decontat de două ori orele în care au reprezentat în instanţă Complexul Rovinari, încasând facturile şi de la Turceni. Mai mult, Laurenţiu Ciurel, fostul director general al CE Rovinari, a plătit Casa Şova cu 200.000 de euro în procesele intentate de salariaţi, procese pierdute de complex. Tot Ciurel a dat avocaţilor Şova 20.000 de RON pentru a reprezenta complexul într-un proces cu liderul de sindicat Constantin Mitrescu, de la care unitatea avea de recuperat… 2.000 de lei. Şi acest proces a fost pierdut de Şova.

Interesant este că avocaţii Şova au avut chiar tupeul de a încasa de la CE Turceni suma de 800 de lei pentru o simplă filă de hârtie. Nu orice hârtie, ci aceea prin care Casa Şova răspundea DNA că cei de la complex nu consideră oportun să răspundă solicitării procurorilor anticorupţie, de a înainta spre verificare contractele de asistenţă juridică încheiate cu… Casa Şova.

Banii mulţi au venit din tunuri

Contractele încheiate iniţial de complexuri cu Casa Şova, pentru asistenţă juridică în vederea semnării contractelor pentru lucrările de desulfurare, au respectat procedura legală. Problema este cu actele adiţionale, care au permis avocaţilor de la Casa Şova să facă orice tip de asistenţă juridică la acelaşi tarif.

Cei mai mulţi bani au fost câştigaţi din reeşalonarea unor datorii ale complexurilor energetice către Societatea de Închidere a Minelor, pe care Casa Şova a reuşit să o facă în doar două săptămâni prin înţelegerea părţilor, dar cu un comision de succes de 600.000 de euro. O înţelegere care s-a făcut la primul termen de judecată, semn că părţile nu aveau neînţelegeri.

Un alt comision de succes a încasat Casa Şova de la complexul Turceni, într-un proces cu o altă companie de stat, Electrica. Povestea extrem de dubioasă în esenţă sună aşa: CE Turceni a facturat către Electrica penalităţi de 600 de miliarde de lei vechi, pe care aceasta din urmă le-a recunoscut. Ulterior, factura a fost stornată de Turceni, care a cerut aceeaşi sumă în instanţă, unde din nou Electrica şi-a recunoscut datoria, din care însă a ajuns şi la Casa Şova un comision de succes de câteva procente.

DECLARAŢII

"Domnul Ponta nu are nicio legătură cu acest subiect. Noi nu facem vendete politice. Eu nu încerc sa-l asociez pe domnul Ponta cu aşa-zisul scandal de la Turceni şi Rovinari. Această sesizare nu îl vizează pe domnul Ponta".

Sorin Blejnar, preşedinte ANAF

„Înţeleg că este vorba de o informaţie pe surse, care nu a fost confirmată oficial, pe care nu doresc să o comentez. Am auzit chiar că domnul Blejnar ar fi infirmat, ulterior, că ar fi vorba despre persoană mea. Personal, nu am primit nici o informare cu privire la acest caz. Dacă, în perioadă următoare, voi fi chemat la instituţiile statului, cu siguranţă mă voi prezenţa pentru a-mi spune punctul de vedere. În rest, chiar nu este nimic de comentat".

Victor Ponta, preşedinte PSD

„Am primit un raport pe care l-am contestat. Mai mult decât atât nu vreau să comentez”.

Tiberiu Trotea, director general al CE Rovinari

„Contractul Şova e la DNA de doi ani şi jumătate, cu toate documentele. Nu ştiu ce a sesizat acum, că nu a văzut nimeni raportul ANAF. Singurul raport oficial pe care l-au primit companiile până acum este că nu există prejudiciu, acela din martie. Nu ştiu ce a apărut acum. Eu am tot dat declaraţii. De un an am în portbagaj un teanc de documente, vreo 30-40 de kilograme, pe care le port ca să răspund atunci când sunt întrebat despre aceste contracte”.

Laurenţiu Ciurel, fost director general al CE Rovinari

Eu mă aşteptam să se ajungă aici. Vă reamintesc că atunci când am fost numit în conducerea CE Rovinari am găsit acolo un raport în care se constatau toate aceste lucruri, raport pe care l-am trimis mai departe către organele abilitate. Am auzit o declaraţie a domnului Ciurel, care minte că prin colaborarea cu Casa Şova au fost obţinute finanţări. Îi reamintesc că pe ultima sută a guvernării lor, Casa Şova a plecat încheind contractele în condiţiile în care nu exista sursă de finanţare, ceea ce este ilegal şi sper că organele abilitate vor face verificările necesare.

Marcel Hoară, fost preşedinte CA la CE Rovinari

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: