"Voci netăcute", documentar zguduitor regizat de Ioana Mischie

Documentarul "Voci netăcute" regizat de Ioana Mischie a fost prezentat joi, în premieră, la Cinema Elvire Popesco, în prezenţa realizatorilor şi a membrilor Asociaţiei Anais. Ioana Mischie este gorjeancă, fiică a fostului președinte al Consiliului Județean Gorj, Nicolae Mischie.

"Voci netăcute", cu subtitlul "7 victime ale violenţei domestice rup tăcerea şi le dau voce, pentru prima dată în aproape o sută de ani, personajelor din filmele mute", prezintă poveştile a şapte femei, redate chiar de victime şi ilustrate cu imagini din şapte filme din anii '20.

Ioana Mischie, regizoarea peliculei, a spus, înaintea prezentării filmului, că "miza acestui proiect este nu doar artistic, ci efectiv de a avea un impact social în jurul nostru".

Ea a precizat că mesajul principal al proiectului este despre curaj, "despre curajul femeilor de a-şi mărturisi povestea şi curajul oamenilor, în general, de a-şi mărturisi traumele, de a fi vulnerabili, de a fi transparenţi cu privire la propriile lor vieţi şi, totodată, este despre curajul lor de a-i inspira pe alţi oameni să facă asta şi de a depăşi, în cazul nostru, problema violenţei domestice".

Regizoarea a spus că a avut ocazia să le cunoască pe femeile care şi-au povestit problemele la filmări şi le-a comparat cu nişte "supereroine".

"Am avut ocazia să le cunosc pe o parte dintre femei, au venit la înregistrări şi pentru mine sunt nişte supereroine. Dacă în filmele americane supereroii au nişte aripi şi zboară pe deasupra oraşului, pentru mine aceste femei sunt întruchiparea unor supereroine, pur şi simplu au extrem de multă putere şi momentul în care le-am cunoscut m-a marcat într-un mod foarte profund. Cred că nu este doar un film, este pur şi simplu un proiect de suflet, un proiect de care avem nevoie ca români", a mai spus Ioana Mischie.

Ea a povestit că a ales să folosească filme din anii '20 fiindcă acestea nu mai au copyright, au intrat în domeniu public şi pot fi folosite pentru cauze sociale. Actriţa Monica Bîrlădeanu, ambasadoarea campaniei, a mărturisit şi ea că a fost abuzată emoţional în copilărie.

Documentarul "Voci netăcute" face parte din campania Asociaţiei Anais de informare şi conştientizare despre violenţa domestică, având ca scop încurajarea victimelor violenţei domestice să ceară ajutor.

Vizualizări: 1,547

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: