Vom plăti 20 de milioane de euro pe „Cuminţenia pământului”

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că statul român va răscumpăra opera ”Cuminţenia pământului” a lui Constantin Brâncuşi, cu suma de 20 de milioane de Euro, dacă Inspecţia Judiciară, în urma verificărilor pe care le va face, va stabili că procedura retrocedării a fost una corectă.

”Datoria mea este ca, înainte de a da aceşti 20 de milioane de Euro din banii dumneavoastră, ai tuturor românilor, să mă asigur încă o dată şi încă o dată că într-adevăr acei bani trebuie daţi”, a spus Ponta. El a arătat că, în baza verificărilor făcute până acum, a rezultat că s-a depus la dosar inclusiv actul de vânzare-cumpărare între statul român şi fostul proprietar. ”E vorba de actul de vânzare şi banii care s-au dat atunci, nu ştiu, câteva zeci de mii, în anii '50 e o altă discuţie, că totuşi în anii '50 Brâncuşi nu e cotat aşa cum e cotat în 2014”, a spus Ponta.

El a spus că a cerut o verificare din partea Ministerului Culturii şi din partea Muzeului Naţional (de Artă - n.r.) legat de modul în care statul şi-a apărat şansele în faţa instanţei în acest caz. ”Şi acolo, din documentele care mi-au fost mie puse la dispoziţie, eu nu particip la procese, rezulta că statul român avea un titlu valabil de proprietate. Ce s-a întâmplat? A fost retrocedată opera, nu am comentat, nu era cazul şi nu comentez hotărâri judecătoreşti. Acum, însă, proprietarii vor să ne revândă opera pe care noi le-am retrocedat-o şi ne-o vând contra unei sume modeste de 20 de milioane de Euro. Înseamnă că orice român din această ţară, de la nou-născut la pensionar, o să dea un Euro, dar nu-l dă direct, ci prin Guvern, că Guvernul nu are bani din altă parte decât din taxele şi impozitele plătite de cetăţenii români”, a spus Ponta.

El a arătat că îşi face datoria de a verifica înainte ca statul să plătească o operă de artă care oricum a fost a sa. IJ face verificări în cazul declaraţiei premierului despre decizia instanţei privind retrocedarea operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", raportul urmând să fie analizat în CSM, care va stabili dacă prin aceste afirmaţii a fost încălcată independenţa justiţiei, a spus preşedintele Consiliului. (M.F.)

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: