Vor la guvernare, dar stau la umbră

PNL, un partid plictisit de propriul mod de a face opoziţie, a anunţat vinerea trecută proteste în toată ţara, între orele 11.00 şi 14.00. Acţiunea se suprapunea cu votul din Parlament pe moţiunea de cenzură care ar fi trebuit să ducă la demiterea guvernului Ponta. Ambele acţiuni au eşuat.

La Târgu Jiu, autorizaţia a fost luată pentru 500 de persoane şi trei ore. Au fost la protest în jur de 200 de persoane, îngrămădite în marginea pieţei, la umbra unui copac. La partid au semnat de participare vreo 400, dar unii dintre ei s-au pierdut pe drum, să nu-i vadă cumva şefii de la PSD în stradă. Aşa puţini cum erau, liberalii au reuşit să anime piaţa cel mult un sfert de oră şi oricum abia au stat la protest o oră din cele trei anunţate. Motivul? Era prea cald afară. Deh, un partid obişnuit să guverneze din umbră nu suportă arşiţa soarelui. Oare nu ştiau participanţii că va fi cald, nu-şi puteau lua pălăriuţe şi sticle cu apă la ei? Ştiau, dar nu aveau chef de protest. Pentru că PNL nu este un partid cu adevărat implicat în lupta pentru dărâmarea guvernului Ponta nici la Gorj, nici la Bucureşti. PNL nu face opoziţie, doar simulează şi aşteaptă să i se termine timpul actualei guvernări, pentru a ajunge la putere pe considerentul că altcineva nu are cine. Aşa anemic cum a fost, protestul PNL de la Tg Jiu a fost cel mai vioi din ţară.

Liberalii nu se vor trezi din amorţire şi suficienţă decât atunci când va mai apărea o alternativă la PSD. Acum, se culcă pe urechea că stau bine în sondaje, fără a lua în calcul că omul nemulţumit de Ponta răspunde din inerţie şi fără vlagă că votează PNL. Dacă va apărea cineva care să facă opoziţie cu adevărat, atunci publicul se va muta instant către o nouă formaţiune. Nu din acestea făcute de actualii parlamentari, cum ar fi partidele lui Geoană, Tăriceanu ori Fenechiu, care sunt tot anexe ale PSD şi PNL, unele dispuse să treacă de colo-colo, cum e interesul de moment. Nici partide căpuşă, gen UNPR şi PC. Un partid adevărat, plecat de jos, poate pe structura unor partide locale care vor face figură bună la alegerile din 2016. Norocul liberalilor este că acum românii nu au de unde alege. Când vor avea, PNL se va trezi, dar poate va fi un pic prea târziu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: