Votul trece prin stomac

La ora la care scriu, soarta referendumului se joacă. Cu multe urne mobile, cu iufa care va fi la orele nopţii, chiar s-ar putea face cvorumul. Pe surse sunt date şi primele rezultate: 89% ar fi votat în primele ore pentru demiterea lui Băsescu. Dacă a trecut sau nu referendumul, deja cititorii vor fi aflat deja. Indiferent de rezultat însă, clasa politică trebuie să tragă nişte concluzii.

Prima concluzie va trebui să o tragă Traian Băsescu, fie că se va întoarce la Cotroceni, fie că nu. Cu siguranţă însă, va avea mai multe voturi pentru demitere acum, decât a avut pentru a fi ales în 2009. Şi acele milioane de voturi nu vin de la o alianţă a unor milioane de puşcăriabili, aşa cum a venit suspendarea de la parlamentarii cu dosare penale. Voturile pentru demitere vin de la o populaţie sărăcită, obosită de scandal, deznădăjduită, care nu mai vede luminiţa de la capătul tunelului. Nu Băsescu este singurul vinovat pentru toate astea, ba îndrăznesc să spun că de vreo doi ani este cel mai puţin vinovat. Problema este că Băsescu nu are soluţii pentru a readuce România într-o stare de încredere în viitor. Că sunt antenele de vină, că este Felix, că sunt Ponta şi Antonescu nici nu mai contează. Dacă nu ai soluţii, e mai bine să te gândeşti că poate sunt alţii care au. Şi să îi cauţi. Rămân la părerea că, şi dacă va câştiga referendumul prin invalidare, Băsescu ar trebui să îşi depună demisia cu 90 de zile înainte de parlamentare, pentru a avea alegeri cumulate. Poate cu un MRU în cursa pentru Cotroceni, electoratul de dreapta va căpăta încredere şi va intra din nou în joc.

Cu un Băsescu revenit la Cotroceni şi cu un guvern USL până la alegerile parlamentare, România ar avea o soartă foarte grea în următoarele luni, până când poporul va alege o nouă majoritate. Deşi este posibil ca din noiembrie să avem un parlament în care majoritatea să fie mult mai greu de făcut.

Dar, este posibil ca de câteva ore Băsescu să fie deja istorie. Şi atunci multe învăţăminte trebuie să tragă PD-L. Un partid distrus de câteva găşti abonate la banul public, un partid distrus de ambiţiile lui Băsescu, de aroganţă şi în general de toate acele motive care l-au dus la pierzanie cândva pe Adrian Năstase.

Învăţăminte ar trebui să tragă şi cuplul Ponta-Antonescu. Dacă vor pierde referendumul, cei doi vor fi primii vinovaţi. Pentru că au făcut enorm de multe erori şi abuzuri în graba lor de a destitui un preşedinte, grabă justificată doar de faptul că dosarul lui Voiculescu şi alte asemenea ajunseseră la pronunţare. Dacă vor câştiga referendum, Ponta şi Voiculescu trebuie să înţeleagă că nu mai merge ca până acum. Pentru capriciul lor politic, au adâncit criza economică prin care trece ţara şi nu dau semne că vor lua măsurile necesare. Cred că în trei-patru luni de guvernare fără Băsescu, cei doi îşi vor arăta limitele şi acelaşi electorat care azi a votat împotriva preşedintelui ales, se va întoarce împotriva lor. Pentru că românii au arătat ieri, mai mult decât oricând, că votul trece prin stomac.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: