Vremea face din nou ravagii în agricultură

Agricultura judeţului Gorj a avut din nou de suferit din cauza capriciilor vremii. Sute de hectare de culturi agricole au fost inundate, după ploile din week-end. Grâul a fost culcat la pâmânt, iar porumbul a fost acoperit de mâl. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj, a spus că sunt sute de hectare afectate de grindină şi inundaţii. Asta după ce în ultimele săptămâni bruma a distrus viţa de vie şi grădinile pe suprafeţe de mii de hectare.

Reporter: Vremea nu este deloc favorabilă pentru agricultură. Ce se întâmplă?
Dan Tănăsescu: După ce asupra judeţului Gorj s-a abătut acea brumă urmată de îngheţ, iată că din cauza precipitaţilor abundente în ultima săptămână am avut şi localităţi cu inundaţii. Majoritatea localităţilor au fost afectate de grindină. În urma centralizării datelor sosite la direcţie, avem afectate de grindină şi inundaţii: la Stejari 100 de hectare, la Dănciuleşti 15 hectare, la Samarineşti 115 hectare. La sfârşitul săptămânii am mai avut şi căderi de grindină în mai multe localităţi: la Stolojani, la Ohaba, la Bălăneşti. Grindina a fost de 2-3 milimetri”.

Reporter: Unde se înregistrează cea mai grea situaţie?
D.T.: La Samarineşti, apele s-au retras, dar nu s-a putut încă intra, nu am putut vedea exact care e situaţia. Cultura cea mai afectată este porumbul, era răsărit la două-trei frunze, iar prin retragerea apei s-a pus mâl peste. Pe lângă ploile torenţiale, am avut din nou căderi de grindină. Este un an capricios.

Reporter: Fermierii vor fi despăgubiţi pentru pagubele înregistrate în această primăvară?
D.T.: Noi centralizăm pagubele şi le trimitem la Bucureşti pentru a vedea dacă se poate acorda un ajutor de Minimis.

Vizualizări: 348

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: