Vremuri grele pentru poliţişti: salarii mai mici şi restructurări

Sindicaliştii din poliţie ameninţă cu proteste, în urma anunţului făcut de către MAI. Potrivit unui document semnat de ministrul Traian Igaş le este redusă norma de hrană cu circa 550 de lei. Decizia este motivată de lipsa fondurilor. Venitul maxim al unui poliţist urmează să ajungă la 1200 lei.În nota ministerului se arată că diferenţa oprită din norma de hrană va fi dată la sfârşitul lunii iunie sau luna viitoare. 25 de poliţişti din Gorj vor fi concediaţi.

Liderul Pro Lex, Vasile, Lincu, a declarat că i s-a comunicat faptul că măsura a fost luată pentru că nu sunt fonduri pentru plata integrală a veniturilor. Lincu a făcut referire la Legea 69/2010 care prevede că MAI are obligaţia, pentru a se încadra în buget, să ajusteze sporurile facultative şi care nu sunt în cuantum fix, respectiv salariul de merit şi de excelenţă.

Ministrul de resort, Traian Igaş, a declarat că restructurarea MAI trebuie făcută neapărat, întrucât în caz contrar există riscul să nu mai poată fi plătite în integralitate salariile celor angajaţi în structurile MAI. Acesta a mai precizat că restructurările ar fi trebuit făcute de mulţi ani şi că lipsa reorganizării a condus la situaţia în care România are cu o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori, peste media europeană.

SALARII

Liderul sindical a susţinut că în continuare se vor da aceste salarii de merit şi de excelenţă. Un salariu de excelenţă înseamnă 50% din venitul salarial şi este acordat pentru cinci la sută din personal, 90% dintre cei care-l încasează fiind şefi. Vasile Lincu a mai spus că salariul de merit reprezintă 20 la sută din salariu şi este plătit pentru 30 la sută din efectiv.

EFECTE

Potrivit liderul Sindicatului Pro Lex măsura dispusă de Traian Igaş va afecta peste 100.000 de persoane, adică pe toţi angajaţii ministerului. Astfel,norma de hrană va fi redusă de la 720 la 130 de lei în luna iunie, fără a se specifica ce urmează să se întâmple din luna următoare. După această diminuare a veniturilor, un poliţist va câştiga între 800 şi 1.200 de lei lunar.

CONTROL

Premierul Emil Boc a solicitat Corpului de Control să efectueze o anchetă la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), legată inclusiv de modul de calcul al salariilor pentru unii angajaţi. Acest control a fost demarat din 19 mai.

DECLARATIE

"Invit liderii de sindicat la decenţă, pentru că dezinformează. Aştept declaraţiile de avere ale liderilor de sindicat. Pentru că cei care azi le plâng de milă poliţiştilor, care într-adevăr depun eforturi foarte mari pentru asigurarea liniştii şi siguranţei cetăţeanului, au de foarte multe ori venituri şi de zece ori mai mult decât aceştia"

Traian Igaş

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: