Vulpile din Gorj, vaccinate din aer

Un avion de mici dimensiuni a survolat săptămâna trecută spaţiul aerian al judeţului Gorj cu un scop precis. Zeci de mii de momeli au fost aruncate din aer pentru a stopa răspândirea rabiei la vulpi. În curând, momelile vaccinale antirabie vor fi puse şi în păduri, pe lângă vizuinile vulpilor. În paralel, Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Gorj va demara şi o campanie de vaccinare a câinilor.

La nivelul judeţului Gorj vaccinarea vulpilor se face anul acesta prin distribuirea aeriană a momelilor vaccinale, dar şi prin punerea momelilor vaccinale antirabie direct la vizuina acestora. Astfel, săptămâna trecută, cu ajutorul unui avion uşor au fost răspândite în tot judeţul aceste momeli ce conţin vaccinul antirabic, în special în zonele împădurite. Acestea sunt confecţionate dintr-un înveliş din făină de peşte ce atrage animalele sălbatice. Dozele sunt congelate. “Din avion am distribuit luni, marţi şi miercuri. Urmează să primim momelile vaccinale care vor fi distribuite la vizuină. Sunt două acţiuni care se conjugă una cu alta. Ceea ce nu reuşeşte să consume vulpea din acele momeli, vom pune şi la vizuini active. Fiecare paznic de vânătoare, fiecare responsabil, că-i privat, că-i asociativ, ştie foarte bine gurile active. Acolo, coordonaţi de medicii veterinari din Direcţie, merg cei de la asociaţiile de vânătoare şi le pun. În câteva zile vom primi vaccinul. Se distribuie între 20-30 de momeli vaccinale pe km, în zona unde sunt focarele cele mai ample în decursul ultimilor 2-3 ani”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSV Gorj.

Zone cu risc

Cele mai multe focare de rabie depistate la nivelul judeţului Gorj au fost în zona Amaradiei, acolo unde şi boala limbii albastre a creat probleme. Asta înseamnă că cele mai multe vulpi îmbolnăvite sunt în zona localităţilor Dănciuleşti, Stoina, Căpreni, Licurici, Cruşeţ, până la Roşia de Amaradia. Imunitatea contra rabiei se instalează în 2-3 săptămâni după ingerarea momelii vaccinale. Autorităţile din domeniul sanitar-veterinar au înştiinţat populaţia referitor la campania de vaccinare a vulpilor din acest an aplicând afişe despre campanie în localităţi, în special acolo unde pădurea este foarte aproape de localitate, aşa cum se întâmplă la Dăneşti.

Şi câinii vor fi vaccinaţi

De săptămâna aceasta toţi câinii din gospodăriile cetăţenilor judeţului vor fi vaccinaţi împotriva rabiei de către medicii veterinari. Cetăţenii nu vor trebui să achite decât 1 leu, costul certificatului emis de medici. “De marţi vom declanşa campania de vaccinare inclusiv la câini. Vom distribui vaccinul la fiecare medic veterinar şi vom declanşa campania din curte în curte”, a precizat directorul Ion Iliuţă.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: