Weber propune un plan B pentru pensionarea minerilor

Proiectul de lege care ar permite pensionarea mai devreme a minerilor și energeticienilor este în dezbatere la Camera Deputaților, dar nu pare să aibă susținerea liberalilor și implicit a guvernului.

Deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, propune o altă modificare a legii, în sensul că salariații care lucrează în condiții deosebite de muncă ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de cinci luni pentru fiecare an lucrat, față de patru luni în prezent.

“Pentru a rezolva revendicările angajaților de la CE Oltenia, privitoare la pensionarea anticipată, alături de ceilalți parlamentari PSD din Gorj am propus o modificare la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit propunerii noastre, la fiecare an lucrat de către cei încadrați la grupa a doua de muncă se vor mai adăuga 5 luni, față de modificarea inițială făcută tot de PSD (de care au beneficiat mii de români care au lucrat în condiții grele de muncă), care adăuga 4 luni la fiecare an lucrat.

Astfel, dacă noua propunere a PSD ar fi adoptată, angajații din sectorul minier și energetic vor putea beneficia de pensionare anticipată cu 15 ani și 8 luni mai devreme, pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani realizați în condiții deosebite de muncă”, a transmis Mihai Weber.

“Considerăm că este o soluție care rezolvă echitabil revendicările angajaților din acest sector profesional și, în aceeași măsură, nu vedem nici un motiv pentru care actuala putere, formată din PNL-USR și UDMR, ar respinge această inițiativă, ea neavând nicio problemă de constituționalitate”, a mai precizat deputatul.

De altfel, cu doi ani în urmă, a mai fost adoptat un proiect similar, atunci reducerea de trei luni la an crescând la patru luni. Tot parlamentarii PSD au inițiat acel proiect de lege. (A.A.)

Vizualizări: 3,789

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: