Încă un proiect de lege pentru mineri, depus la parlament

Parlamentarii PNL Gorj au depus luni la parlament inițiativa legislativă pentru prelungirea avizelor de condiții de muncă deosebite.

Avizele pentru condiții deosebite de muncă expiră la 1 septembrie 2021 și ar putea fi prelungite cu doi ani, dacă proiectul va fi adoptat. Este însă nevoie de o derogare de la forurile europene, care nu a fost încă obținută.

România s-a angajat să normalizeze condițiile de muncă până în 2018, termen prelungit apoi până în 2021. La CE Oltenia nu doar că nu au fost normalizate, condițiile de muncă fiind chiar mai proaste, spun salariații, din cauză că nu s-au făcut investiții.

În Nota de expunere, parlamentarii au susținut că normalizarea condițiilor de muncă nu a fost posibilă în termenul asumat, dând vina inclusiv pe pandemie.

”Este relevant impactul activităților în care sunt locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, deoarece au rol major în economia naţională. Pe primele locuri sunt extracţia cărbunelui superior şi inferior și producţia şi furnizarea de energie electric şi termică pe primele locuri. În lipsa reînnoirii avizelor și a finalizării planurilor de normalizare a activității, există posibilitatea ca inspectorii de muncă să dispună sistarea activităţii, ceea ce ar conduce la implicaţii majore în piaţa forţei de muncă, cât şi în bugetul asigurărilor de şomaj. Astfel, această modificare nu poate fi amânată”, se mai arată în Nota de Expunere.

Circa șapte mii de salariați de la CE Oltenia sunt încadrați în condiții deosebite, aceștia lucrând în carierele miniere și în termocentrala Rovinari. Cei de la termocentralele Turceni, Ișalnița și Craiova II au pierdut grupa de muncă acum mulți ani și nu au mai reușit să o recupereze.

De zece săptămâni sunt proteste în Piața Prefecturii, prin care salariații CE Oltenia cer să fie recunoscută retroactiv grupa de muncă, pentru ca minerii și energeticienii să se poată pensiona la 52 de ani. Solicitarea vine și în contextul în care se vorbește de închiderea a zece grupuri energetice pe cărbune până în 2027, din cele 12 deținute de CE Oltenia.

Vizualizări: 2,645

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: