Primarul din Târgu Jiu, sancționat de Universitate. Motivul!

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, este conferențiar universitar la Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, dar nu mai predă de când conduce primăria. Cineva l-a acuzat de plagiat, dar Universitatea nu a reușit să stabilească o vinovăție, din cauză că volumul avea trei autori. UCB a dorit să verifice alte cărți ale lui Romanescu, dar nu le-a găsit și i-a suspendat acestuia, timp de cinci ani, dreptul de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, spune că două comisii au analizat, la vremea respectivă, documentele depuse la dosar pentru obținerea titlului de conferențiar universitar, confirmând existența celor două lucrări.

Conducerea Universității „Constantin Brâncuși” transmite, prin  intermediul unui comunicat de presă, că s-a constatat faptul că aceste lucrări nu se regăsesc în bibliotecile universității. Astfel, a fost convocată Comisia de Etică a UCB să cerceteze existența cărților respective. Cele două cărți se intitulează ”Management” și ”Etica în afaceri” și ar fi fost publicate în 2008 la Editura Universitatea din Craiova.

”A existat o sesizare de plagiat cu privire la o carte la care domnul Romanescu Marcel Laurențiu era coautor. Comisia de analiză numită de Senatul universitar a constatat că nu se putea discerne cui îi aparțin textele plagiate, cartea având trei autori, și a încercat să o compare cu alte lucrări ale domnului Romanescu Marcel Laurențiu unde acesta era autor unic. Constatarea a fost că aceste lucrări nu se găsesc în bibliotecile universității și a fost învestită Comisia de Etică a UCB să cerceteze existența lucrărilor respective.

Comisia de Etică a constatat că două cărți de autor nu se regăsesc înregistrate în bazele de date ale Bibliotecii Naționale și ale bibliotecilor cu drept de depozit, iar ISBN-urile declarate de domnul Romanescu Marcel Laurențiu aparțin altor cărți”, transmite UCB.

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, spune că volumele există. ”Cărțile respective au confirmarea oamenilor  care au citat acele volume. (...) Acel dosar a primit aprobarea că este conform și a fost înaintat unei comisii naționale formată din cei mai reprezentativ profesori. S-a confirmat faptul că cele două volume există”, a spus Marcel Romanescu.

Comisia de Etică a universității a propus și sancțiuni: ”Retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită și suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare, de control sau ca membru în comisii de concurs în conformitate cu art. 11.1 din Legea 206/2004. Senatul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a aprobat Hotărârea Comisiei de Etică ( Hotărârea de Senat nr. 8/12.04.2021). Domnul Romanescu Marcel Laurențiu are drept de contestație la Senatul universitar a hotărârii menționate în termen de 15 zile de la comunicare, precum și la Consiliul Național de Etică”, se mai arată în comunicatul UCB.

”Îmi rezerv dreptul de a-mi apăra calitatea de conferențiar universitar”, a declarat Romanescu. ”Au înaintat o adresă Comisiei Naționale, ceea ce este legal. Îmi rezerv dreptul de a-mi apăra calitatea de profesor conferențiar universitar. Eu, la vremea aceea, am tipărit un anumit  număr de exemplare. Cursurile mele se actualizează în fiecare an. Permanent materialele mele sunt  retipărite. Nu am acele cărți, nimeni nu m-a obligat să dețin acele cărți pe care le-am făcut pe propria mea cheltuială”, a mai declarat edilul.

Vizualizări: 2,648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: