Whisky în război cu votca

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sărit calul săptămâna trecută când, supărat că nu i s-a permis accesul în spaţiul aerian românesc, şi a scris pe un site de socializare că „data viitoare voi zbura la bordul unui Tu-16”, acesta fiind un bombardier. Tupeu specific ruşilor, nimic de zis, dar replica lui Traian Băsescu m-a lăsat mască. „Rogozin este un om extrem de impulsiv, de orgolios, iar în cazul de faţă eu suspectez că a făcut declaraţiile după ce se împrietenise bine cu vreo câteva sticle cu votcă”, a spus ieri Băsescu, declaraţie reluată într-o formă sau alta şi în alte ocazii. „Dacă are nevoie, îi spunem noi lui cine suntem, dacă nu ştie”, i-a zis-o Băsescu lui Rogozin, printre dinţi.

Rogozin şi Băsescu sunt politicieni şi în această calitate poate nu ar trebui să ne îngrijoreze declaraţiile lor. Unul este vicepremierul unei mari puteri, care nu prea se joacă şi se vede ce a făcut în Crimeea, ce încearcă să facă în Transnistria. Dacă Băsescu latră tare crezând că este la adăpostul scutului NATO, eu zic că se înşeală. La o adică, NATO înseamnă marile puteri, iar noi vom fi la adăpost doar cât le va conveni acestora. Oricând SUA ar face o înţelegere cu Rusia, în care să cedeze România, dacă vor avea altceva de câştigat.

Sigur că România trebuie să-şi respecte angajamentele NATO şi să dea dovadă de fermitate în luările de poziţie oficiale. Dar ce rost are să sari nu calul, ci întreaga herghelie, cu afirmaţii jignitoare, de tipul invocatei prietenii cu sticlele de votcă? Băsescu i-a spus lui Rogozin că suntem o naţiune care a trăit între imperii, dar tot aici am rămas. Bun, şi ce vrea să spună cu asta? Că la o adică vom supravieţui unui război cu Rusia? Poate că da, dar cu câte sacrificii? Crede Băsescu că este cineva dispus în România să-şi trimită copiii sau soţii la război, ca să fie el tare în gură?

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: