Zeci de blocuri din Târgu Jiu, reabilitate cu fonduri europene

Blocurile din Târgu Jiu vor fi reabilitate de acum şi cu fonduri europene. Câteva zeci de proiecte sunt cuprinse în programul acesta, finanţarea de la UE fiind de 60% din costul lucrărilor. În municipiu, se va continua şi reabilitarea blocurilor cu bani guvernamentali. Nu toate clădirile pot beneficia de acest sprijin, fie el guvernamental sau cu fonduri europene.

Din 2009, atunci când a apărut ordonanţa privind creşterea performanţei energetice a blocurilor, la nivelul municipiului Târgu Jiu, au fost elaborate circa 130 de proiecte, însă doar 40 de blocuri au fost incluse în cadrul programului de finanţare, jumătate dintre ele au fost reabilitate iar restul urmează să finalizeze lucrările în următoarea perioadă. Mai nou, blocurile vor putea căpăta un nou aspect şi printr-un program finanţat de UE. „În luna noiembrie, a fost lansat un alt program pentru reabilitarea termică a blocurilor, finanţat din fonduri europene. Are o structură asemănătoare cu programul guvernamental. Va fi implementat în perioada 2014-2020. Avem 70 de proiecte elaborate, am invitat asociaţiile de proprietari la care avem proiectele să depună formularele cu declaraţiile de venit”, a declarat Raul Chiriac, Şef Serviciu Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Criterii de finanţare

Suma prevăzută a fi alocată din fonduri europene este în funcţie de venitul fiecărui membru al familiei din blocurile ce urmează să fie reabilitate, astfel: 60% din fonduri UE şi 40% primăria şi asociaţiile de proprietari. În cadrul procentului de 40%, acolo unde mai mult jumătate plus unu din proprietari au venit pe membru de familie sub 150 euro, finanţarea este acordată în procent de 10% de asociaţiile de proprietari şi 30% primăria. Cei care înregistrează venituri până la 350 euro de membru de familie,  finanţarea primăriei este de 20% şi 20% asociaţiile de proprietari. Sub 500 euro de membru de familie, finanţarea este 30% asociaţiile de proprietari şi 10% primăria.

Acum, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Târgu Jiu sunt aşteptate de municipalitate pentru a declara categoria de venituri în care se încadrează locatarii. La programul bugetat de stat finanţarea este de 50% de la Guvern, 30 de la primărie şi 20% asociaţiile de proprietari.      

FĂRĂ FINANŢARE

„Sunt blocuri care nu primesc finanţare, cele construite anterior anilor ’50, precum blocurile din zona C.A.M., Republicii, care nici nu se încadrează la regimul de înălţime. Sunt şi blocuri construite după 1990”, a precizat Raul Chiriac, Şef Serviciu Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: