Zeci de firme din Gorj cer păsuire de la fisc

Guvernul a modificat sistemul de penalităţi şi majorări de întârziere pe care firmele trebuie să le plătească atunci când nu îşi achită impozitele la timp.

Firmele cu datorii la stat vor plăti penalităţi şi majorări de întârziere mai mici decât până acum. Guvernul a hotărât să ia această măsură, astfel încât nivelul de majorare a întârzierilor se va înjumătăţi şi va fi de 0,05 % pe zi.  De asemenea, patronii care vor reuşi să achite datoriile în termen de 30 de zile de la termenul scadent nu vor mai plăti penalităţi de întârziere. În schimb, dacă restanţele se vor achita în 60 de zile, se vor plăti penalităţi de 5% din suma principală care trebuie restituită. Pentru cei care vor depăşi termenul şi acest termen, penalităţile vor fi şi mai mari şi astfel vor fi nevoiţi să achite penalităţi de 15%. În ceea ce priveşte bugetele locale, nivelul majorării de întârziere va fi de 2% pe lună din suma principală datorată.

Amânare la plată pentru maxim şase luni

Amânarea la plată se poate solicita de contribuabili, prin cerere, pentru obligaţiile fiscale datorate si neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. În cerere, contribuabilii vor indica perioada pentru care se solicită amânarea la plată, care nu poate fi mai mare de 6 luni. Amânarea la plată nu poate depăşi data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă. Pentru a beneficia de amânarea la plată a obligaţiilor fiscale, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii. Astfel, aceştia au obligaţia să-si fi depus toate declaraţiile fiscale, să nu aibă înscrise fapte în cazierul fiscal şi să nu fi intrat în nu s-a stabilit răspunderea potrivit prevederilor Legii nr.85/2006 privind procedura insolventei, cu modificările si completările ulterioare. Cererea contribuabilului se depune la organul fiscal competent si se soluţionează de acesta, prin decizie, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii. Odată cu depunerea cererii de amânare la plată, contribuabilul va solicita si eliberarea certificatului de atestare fiscală prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amânării la plată.

La nivelul judeţului Gorj, aproximativ 50 de contribuabili au solicitat amânarea la plată a obligaţiilor fiscale de la începutul anului.

Vizualizări: 76

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: