Zeci de hectare de culturi afectate de grindină. Vezi sfaturile specialiştilor!

Zeci de hectare de terenuri agricole, vie şi pomi fructiferi din Runcu au fost afectate grindina căzută în urmă cu două zile. Specialiştii din agricultură recomandă localnicilor să recurgă la tratamente fitosanitare pentru a mai putea salva ceva din recoltă. Comunele Runcu şi Schela s-au confruntat cu ploi torenţiale, în doar o jumătate de oră drumurile săteşti şi terenurile agricole fiind inundate. Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Gorj, cantitatea de precipitaţii a fost de 30 de litri pe metru pătrat la Runcu şi de 26 de litri pe metru pătrat la Schela, pe perioada a 30 de minute. Reprezentanţii instituţiei nu exclud varianta de a ne mai confrunta cu ploi torenţiale şi grindină şi în perioada imediat următoare.

Autorităţile locale de la Runcu spun că oamenii şi-au văzut toată recolta distrusă în mai puţin de o jumătate de oră. La Dobriţa, grindina a afectat zeci de hectare de terenuri agricole, pomi fructiferi şi viţă de vie. Specialiştii din agricultură spun că situaţia ar fi fost mult mai gravă dacă grindina nu ar fi venit odată cu ploaia. „Marţi, între orele 14.50 şi 15.20, la Runcu au căzut precipitaţii de 30 de litri/mp, iar la Schela de 26 de litri/mp. Grindină a căzut doar la Runcu, piatra fiind ca o mărgică, de 5-6 milimetri. În condiţiile în care ar fi căzut doar grindină pagubele erau mult mai mari, căzând odată cu ploaia impactul s-a mai diminuat. Din cauza precipitaţiilor căzute în cantităţi mari, fenomenul de băltire s-a produs la toate culturile atât la Schela, cât şi la Runcu”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Specialiştii din agricultură le recomandă  agricultorilor din Runcu să recurgă la tratamente fitosanitare în condiţiile în care recolta nu le este distrusă în întregime. Aceştia nu exclud posibilitatea ca asupra diferitelor zone ale judeţului nostru să se mai abată ploi torenţiale şi grindină. „În primele zile după grindină recomandăm efectuarea unui tratament fitosanitar cu fungicide pe bază de cupru pentru cicatrizarea rănilor, întrucât grindina a franjurat frunza, iar pe acest fond încep să apară diferite boli. Cel mai mult, au fost afectaţi pomii şi viţa de vie, iar acolo unde culturile nu au fost afectate în întregime, tratamentul pe bază de cupru ar putea să mai salveze câte ceva. Nu este exclus să mai apară grindină şi ploi torenţiale în diferite zone ale judeţului, mai ales în zilele cu temperaturi ridicate”, a mai precizat Dan Tănăsescu.

Vizualizări: 366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: