Brâncuşi, o povară pentru Târgu Jiu! Craiova îl respectă!

Autorităţile din Gorj se laudă că au făcut „enorm pentru Brâncuşi”, deşi mai mult au vorbit, iar uneori au făcut enorm de mult rău, cum ar fi spălarea cu  detartrant şi jet de apă sub presiune a Porţii Sărutului. Cârciumaru şi Călinoiu promit din 2005 un Muzeu Brâncuşi la Târgu Jiu. Ieri s-a aflat că acesta va fi construit la Craiova, cu 7 milioane de euro, jumătate fiind bani europeni. Asta deoarece Consiliul Judeţean Dolj a muncit doi ani la acest proiect, în timp de şefii de la Gorj sunt incapabili să înţeleagă nu opera, dar măcar potenţialul economic al operelor lăsate de Brâncuşi la Târgu Jiu. Sunt de 20 de ani la putere, nu au făcut nimic, dar promit cu aceeaşi lejeritate că vor face. „Brâncuşi este o povară pentru Târgu Jiu”, a concluzionat sculptorul Paul Popescu, supărat.

Consiliul Judeţean Dolj a depus proiectul pentru accesarea fondurilor europene în urmă cu doi ani. Marţi, autorităţile au primit vestea cea mare. Proiectul este finanţat, iar anul viitor Craiova va avea un muzeu spectaculos: o pasăre măiastră într-un ou de sticlă, la rândul lui încadrat într-o prismă. „În nicio localitate din România, inclusiv Bucureşti, nu s-a realizat nimic important pentru românul cel mai cunoscut în lume", a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Construcţia, amplasată oarecum nepotrivit lângă Muzeul de Artă din Craiova, va avea 11 metri şi va fi realizată din sticlă sudată de specialişti din Austria, clădirea fiind străbătută de un lift. Proiectul mai cuprinde 1.200 de metri pătraţi de săli subterane şi un amfiteatru. 

Viceprimar doar dacă e la primărie

Asta se întâmplă la Craiova. La Parlament, senatorii au respins, marţi, o propunere legislativă privind înfiinţarea unui Muzeu Naţional de Artă "Constantin Brâncuşi" la Târgu-Jiu. La Târgu Jiu, autorităţile stau bine ascunse ca nu cumva să-i întrebe cineva de acest eşec. Ieri, cu greu am reuşit să dăm de un reprezentant al primăriei Târgu Jiu, iar cei de la Consiliul Judeţean pot vorbi doar despre teama de a-şi pierde majoritatea politică din consiliu.

Viceprimarul din Târgu Jiu, Aurel Popescu, nu poate comenta acest eşec al municipalităţii pe motiv că nu a fost în oraş în ultimele zile! Ciprian Florescu va rămâne în mentalul public, şi după ce nu va mai fi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, ca fiind cel care a declarat că este „enorm“ pentru autorităţi să facă nişte simpozioane plictisitoare despre Brâncuşi. „Autorităţile locale au făcut enorm pentru promovarea lui Constantin Brâncuşi şi pentru promovarea judeţului. Nu există simpozion în ultimii ani, nu există conferinţe pe tema lui Brâncuşi la care să nu fie invitate vârfurile în ceea ce priveşte critic sau analist vis-a -vis de operele lui Brâncuşi“, spunea Florescu la o şedinţă la Instituţia Prefectului.

Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, răspunde cu o nouă promisiune. „Nu mă deranjează că va exista un Muzeu Brâncuşi la Craiova, important este să avem noi aici un Muzeu Brâncuşi pentru că aici sunt operele sculptorului. Aşteptăm motivarea pentru a vedea cauzele respingerii proiectului, iar apoi vom face toate diligenţele necesare, atât la premier, cât şi la celelalte instituţii pentru ca acest proiect să fie introdus din nou pe ordinea de zi. Nu vom renunţa la ideea înfiinţării unui Muzeu Brâncuşi la Târgu Jiu”, spune prefectul.

„Aici Brâncuşi e o povară“

Directorul interimar al Centrului „Brâncuşi“, subordonat primăriei Târgu Jiu, Doru Strâmbulescu, spune că la Craiova nu va fi un muzeu, ci un centru de informare. Acesta mai spune că municipiul Craiova vrea să câştige titlul de capitală europeană şi de aceea face astfel de demersuri. „Din câte am înţeles eu nu este vorba de un Muzeu Brâncuşi, ci este vorba despre un Centru Internaţional de Informare „Constantin Brâncuşi” în cadrul Muzeului de Artă. Craiova s-a înscris în competiţia pentru a deveni oraş european şi trebuie să puncteze acest lucru. Este un proiect mai vechi de-al lor. În plus, ei deţin şase opere muzeale Brâncuşi“.

Şi pentru că la Craiova nu va fi muzeu, ci centru de informare, aflăm că la Târgu Jiu nu există nici centru de informare Brâncuşi. „În scurt timp vom avea şi noi un Centru de Informare Turistică Brâncuşi. Există un proiect deja aprobat şi o locaţie stabilită în acest sens. Cu toate acestea, considerăm că, în România, Brâncuşi are nevoie mult mai mult decât de centre de informare, de o instituţie academică. Trebuie să existe un Institut Brâncuşi care să facă cercetare fundamentală şi promovare naţională şi internaţională”, explică directorul de la Centrul Brâncuşi Târgu Jiu.

Artistul gorjean Paul Popescu spune că, la Târgu Jiu, de Brâncuşi se ocupă nişte amatori. „Cei de la Craiova au reuşit pentru că îi interesează Brâncuşi. Aici Brâncuşi e o povară. Din păcate este crunta realitate. La noi nu s-a reuşit să se aducă specialişti, lucrurile fiind făcute de amatori, neştiind să pună problema aşa cum ar pune-o un specialist. Mă refer la întocmirea proiectului şi la convingerea factorilor de decizie din administraţie care nu au de unde să se priceapă”, a comentat sculptorul Paul Popescu.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: