Zeci de porci uciși marți la Târgu Jiu

Direcția Sanitar-Veterinară Gorj trece la acțiuni mai dure pentru prevenirea extinderii pestei porcine, asta după ce la Târgu Jiu au fost confirmate două focare. “A fost o acțiune marți de ucidere preventivă a porcilor în Târgu Jiu, pe străzile Luncilor, Slobozia, unde am ucis 30 de porci. Ne-am apucat de la 7.00 dimineața, acțiunea s-a derulat bine, vom continua miercuri, sperăm să o terminăm”, a spus directorul Nicolae Călescu la Tele 3.

Pesta porcină a fost ținută un an și jumătate departe de județul Gorj, dar în această vară focarele au fost confirmate unul după altul. “În iulie a fost primul caz de îmbolnăvire la porc în localitatea Crușeț și de atunci ne aruncă dintr-un colț al județului în altul”, a spus Călescu.

Luni, un cioban a sesizat autoritățile cu privire că a văzut un cadavru de porc în zona CET. “Într-adevăr, era un cadavru de porc intrat în putrefacție, de 100-120 de kilograme. Ciobanul ne-a spus că a văzut pe cineva cu căruța, care a venit din zona Luncilor. Porcul nu avea crotaliu”, a spus Călescu, explicând că au fost recoltate probe pentru analiză, după care porcul a fost îngropat.

Un alt caz a fost sesizat la Albeni. “Am găsit zilele trecute un cadavru de porc cu urechea tăiată, aruncat în albia Gilortului. Și aici am recoltat proba, așteptăm rezultatul. Inconștiența oamenilor duce la această situație”, a mai explicat directorul DSVSA Gorj.

În Gorj sunt 13 focare confirmate și două suspiciuni. (A.A.)

Vizualizări: 9,384

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: