Zeci de târgujieni au mers la biserică, de Izvorul Tămăduirii

Creştinii ortodocşi sărbatoresc în vinerea din Săptămâna Luminată Izvorul Tămăduirii, care în acest an pică în ziua de 29 aprilie. 

La Catedrala Sfinții Voievozi, din Targu Jiu, intreaga slujba a avut loc în aer liber. Vremea frumoasă a fost de partea credincioșilor care au fost la biserica in numar mare.

De Izvorul Tămăduirii, creştinii ortodocşi vin, în mod obişnuit, pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. Apa sfinţită poate fi băută tot anul, pe stomacul gol, spre deosebire de Agheasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută timp de numai 8 zile.

Din bătrâni se spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu roua şi să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca.

Tot în această zi se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Credinţa spune că fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată. Mai ales în mediul rural, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.

Vizualizări: 543

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: