Zelenski, atac la Joe Biden

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că a aflat din presă despre decizia omologului său american Joe Biden de a pune capăt tentativelor de a bloca gazoductul rusesc Nord Stream 2 pe care Ucraina îl consideră o amenințare gravă la adresa securității sale, relatează Axios.

Zelenski a dezvăluit informația în timpul unui interviu pe Zoom acordat vineri jurnaliștilor de la Axios, acesta cerându-i lui Biden să aibă o întâlnire cu el înainte de summitul dintre președintele american și Vladimir Putin, programat pe 16 iunie.

Președintele ucrainean a declarat că este dispus să se vadă cu Biden „în orice moment și în orice loc de pe planetă” și a vorbit despre campania de presiune psihologică a lui Putin, propria dezamăgire privind Statele Unite și speranța că Biden își va schimba poziția privind proiectul Nord Stream 2.

„Aceasta este o armă, o armă reală... în mâinile Federației Ruse”, a declarat Zelenski cu privire la Nord Stream 2. „Nu prea este de înțeles... ca gloanțele acestei arme să poată fi furnizate de o asemenea țară măreață ca Statele Unite”, a mai spus acesta.

Putin a început deja să folosească proiectul împotriva Ucrainei, declarând vinerea trecută că Kievul trebuie să arate bunăvoință dacă vrea ca gazul rusesc să tranziteze în continuare țara.

O sursă din cadrul administrației Biden a declarat că acesta analiza ideea invitării lui Zelenski la Washington înainte de summitul cu Putin însă a refuzat să dea curs propunerii după ce președintele ucrainean a înlocuit conducerea companiei energetice de stat Naftogaz.

Casa Albă a catalogat gazoductul ca fiind „un proiect geopolitic al Kremlinului care amenință securitatea energetică a Europei” însă a renunțat la sancțiunile împotriva companiei care finalizează proiectul.

Zelenski a relatat că a trecut peste mânia inițială provocată de decizie și că acum simte doar dezamăgire după ce Biden i-a oferit „semnale directe” că SUA este pregătită să blocheze conducta”.

Vizualizări: 846

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: