Zi grea pentru Toni Greblă

Actualul şef al Secretariatului General al Guvernului, Toni Greblă, va trebui să fie prezent pe parcursul zilei de luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă dosarul de corupţie în care acesta a fost achitat de prima instanţă, sentinţa fiind contestată de procurorii DNA.

Şi ceilalţi inculpaţi din dosar sunt aşteptaţi la instanţa supremă, printre ei fiind şi finul lui Greblă, omul de afaceri Ion Bîrcină, zis şi Dan Goeru. Acesta a fost acuzat de procurorii anticorupţie că i-ar fi finanţat ilegal naşului său campaniile electorale din 2008 şi 2012, că i-ar fi oferit o maşină de aproape 60.000 de euro şi multe altele, pentru a fi ajutat în derularea unor contracte. Instanţa de fond a reţinut însă că Greblă nu a încălcat legea în niciun fel, dar până la pronunţarea unei sentinţe definitive niciunul dintre ei nu este scutit de emoţii.

Pentru Dan Goeru, ziua este una şi mai complicată pentru că tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecătorii ar putea să pronunţe sentinţa definitivă într-un alt dosar în care acesta este acuzat că l-a mituit pe un fost şef al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei pentru derularea unui contract.

Bîrcină a primit iniţial o condamnare care a fost anulată apoi de completul superior, procesul reluându-se de la zero pentru ca în martie 2016 împotriva acestuia să fie dispusă o condamnare de 1 an şi 4 luni de închisoare cu executare. Complicii lui Bîrcină au primit pedepse cu suspendare, în timp ce fostul şef al ANRE are o pedeapsă cu executare, în cazul în care instanţa supremă o validează prin decizia aşteptată în cursul zilei de luni.

Verdictul definitiv de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este aşteptat în contextul în care luna trecută a mai fost o amânare a pronunţării sentinţei. Judecarea apelului la instanţa supremă a început în iunie 2016, iar de atunci şi până acum au trecut nu mai puţin de 19 termene.

Vizualizări: 1,802

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: