Vin sentinţele pentru spărgătorii din gaşca lui „Diamant”

Ultimii doi martori au fost audiaţi marţi în procesul de la Târgu Jiu în care trei indivizi au spart în urmă cu un an mai multe bancomate din municipiu şi nu numai, până la pronunţarea unui verdict inculpaţii mai având însă de aşteptat un pic.

Cei doi martori prezenţi la Tribunalul Gorj au fost angajaţi ai BRD care au trebuit să povestească despre cum au găsit bancomatele la care dădeau spargerile Aurel Stănescu, de 61 de ani, Mihai Moise Ţală, de 28 de ani, şi Florin Daniel Codreanu, de 21 de ani. Primul dintre ei era şi şeful bandei, fiind poreclit „Diamant”, dar nu pentru că ar fi strălucit în vreun fel.

La audierile de marţi, „Diamant” i-a întrebat pe martori dacă pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere l-au văzut cumva pe el, răspunsurile date nefiindu-i complet defavorabile acestuia. Pentru că spargerile la bancomate se dădeau noaptea, imaginile surprinse de camerele de supraveghere nu sunt foarte clare, martorii menţionând că e posibil ca „Diamant” să fi fost cel surprins pe înregistrări.

Stănescu este în spatele gratiilor, fiind prins la scurt timp după spargerile date în urmă cu un an. Împreună cu nepoţii săi, este acuzat de formarea unui grup infracţional organizat, Ţală şi Codreanu cerând marţi un răgaz instanţei pentru a achita din prejudiciu. Acelaşi lucru l-au făcut şi la termenul anterior şi, până acum, nu au mai plătit nici un leu. De această dată l-au asigurat pe judecătorul de caz că ar dispune de 1.000 de euro pe care îi vor depune în contul prejudiciului creat. Pentru asta, instanţa a dispus ca procesul să se reia la jumătatea lunii ianuarie, termenul fiind considerat mai mult decât suficient pentru a achita fie şi parţial paguba creată băncilor. Cei 1.000 de euro ar putea fi folosiţi însă şi la plata prejudiciului dintr-un alt dosar, în care cei trei sunt inculpaţi la Craiova şi în care judecătorii ar putea pronunţa o sentinţă până în sărbătorile de iarnă. Şi acolo „Diamant” şi gaşca sa au dat spargeri la mai multe bancomate în urmă cu un an. La vremea respectivă, cei trei indivizi necunoscuţi plecau de acasă din Vulcan, judeţul Hunedoara, şi veneau pentru a da spargerile la Târgu Jiu, Filiaşi ori Craiova.

La Gorj au fost sparte peste 20 de bancomate, prejudiciul ajungând la peste 8.000 de lei. Hoţii montau o „furculiţă” în fanta de eliberare a bancnotelor şi, de cele mai multe ori, dispozitivul artizanal bloca aparatul. Solicitantul banilor nu îşi mai recupera banii, sumele retrase ajungând la hoţi în momentul recuperării „furculiţei”. Ulciorul nu a mers însă de multe ori la apă, iar „Diamant” şi nepoţii săi au acum de dat socoteală în faţa legii. Toate acestea s-au întâmplat după ce, în 2015, „Diamant” a dat trei spargeri similare şi la Petroşani, acolo împreună cu un recidivist reuşind să fure circa 2.000 de lei. Pentru fiecare furt instanţa l-a pedepsit cu câte 1 an şi 6 luni de închisoare, în cele din urmă el având de executat 2 ani şi jumătate de puşcărie. A fost însă eliberat condiţionat şi, după ce a ieşit din spatele gratiilor s-a apucat din nou de „meserie”, ajungând la scurt timp tot la închisoare. Cu un deceniu în urmă, el a mai fost în puşcărie tot pentru furturi, „boală” de care inculpatul pare să nu scape vreodată.

Vizualizări: 1,238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: