Zidul și vidul

Miercuri seară a cântat Roger Waters la București. Roger Waters e bassistul de la Pink Floyd. N-o să intru acum în bancuri cu bassiști, deși sunt foarte tentat. E plin internetul de ele. În general, se spune despre bassiști că sunt persoanele (hm, cum s-o spun ca să deranjeze cât mai puțin?) cu cel mai mic IQ din trupă. Chiar mai mic decât al tobarilor, ceea ce e o performanță.

Roger Waters nu e un tip prost, nu vă ambalați. Nici genial nu e. Nu în comparație cu alți doi membri legendari ai Pink Floyd, zic specialiștii. Dar băiatul știe să se vândă bine. Exemplu? Zidul. O metaforă de doi lei, că tot veni vorba. Semnifică izolarea lui, a tânărului Roger, de societate. Asta era la început. Pe urmă a mai găsit una, cu comunismul, ajutat și de povestea cu Berlinul. Comunismul a ridicat zidul și zidul trebuie spart (știți armata de ciocane din videoclip, sic!). Și uite-așa, de 35 de ani încoace, domnul Waters tot vântură metafora cu zidul oricui e dispus s-o asculte. Și sunt mulți. Metafora e aceeași. Zidul în sus, zidul în jos, zidul în stânga și-n dreapta. Omul, am înțeles din prima! Mai dă-l în Doamne iartă-mă de zid, ce-ar fi să vii matale cu o metaforă nouă, măcar una la treizeci de ani să fie? O fi ea veche, dar e spusă, ce-i drept, în cadrul unui show grandios. Are avioane, artificii, lumini, lasere și, da, un zid. Care, ați ghicit, la sfârșitul spectacolului este spart. Aceeași chestie, de decenii încoace. Aceeași chestie care produce tone de bani. Asta deși mesajul spectacolului este unul anti-cosumerist. Ah, ipocrizia ne doare!

Și mă mai doare atenția tuturor pseudointelectualilor, în special a ăstora din presă. Bob Dylan e de vreo cinci ori mai legendă decât Roger Waters. Când a venit el în România, evenimentul aproape că a trecut neobservat. Pentru că nu a avut nici avioane, nici lasere, nici ziduri. Și nici voce, că tot veni vorba. Dar, chiar și fără avioane, lasere, ziduri sau voce, Bob Dylan este probabil cel mai important om care a pășit vreodată în România. Roger Waters s-ar putea să fi fost cel mai important de miercurea asta.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: