Ziua cea mai grea pentru Mischie

Greu de crezut că fostul preşedinte al PSD Gorj şi al Consiliului Judeţean nu primeşte nici azi verdictul în dosarul de corupţie în care este judecat de o grămadă de timp. Nicolae Mischie aşteaptă sentinţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce magistraţii de la instanţa supremă au amânat până acum de câteva ori pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile, care să clarifice lucrurile pentru un politician ieşit de pe scenă de aproape un deceniu.

Pe 4 februarie ar fi trebuit judecătorii să dea un verdict în acest caz, dar au amânat luarea unei decizii pentru data de 18 februarie, iar apoi pentru 4 martie şi, astfel, s-a ajuns la 18 martie, faimoasa zi de azi.

La nivel de judeţ nu există un precedent în care magistraţii să amâne de 4 ori luarea unei decizii, asta dacă nu cumva se amână pronunţarea verdictului şi azi, Mischie reprezentând o premieră şi din acest punct de vedere. A fost primul politician cu greutate din Gorj acuzat de fapte de corupţie, dar a rămas cam ultimul care să îşi clarifice problemele în instanţă. A negat permanent că ar avea vreo vinovăţie, deşi la Tribunalul Gorj şi Curtea de Apel a primit 4 ani cu executare şi plata unor daune de peste 3 miliarde de lei vechi către denunţătorul său, Clement Mocanu, cel care s-a plâns în 2004 anchetatorilor că a trebuit să-i renoveze acestuia casele de la Târgu Jiu, Godineşti şi Bucureşti pentru a primi contracte în minerit şi energie.

Mischie spune că el şi-a plătit lucrările pe care le-a comandat şi că instanţele care l-au condamnat nu au ţinut cont de probele sale, ceea ce, într-un fel poate explica şi de ce Înalta Curte a mai dat un verdict în acest caz, prin care a dispus rejudecarea dosarului la Curtea de Apel Timişoara, iar acum dosarul a avut parte de atâtea amânări pentru a fi soluţionat. Pe 18 februarie, apărătorii săi le-au precizat magistraţilor de la instanţa supremă că acuzaţiile de corupţie ce-i sunt aduse fostului politician nu au temei. „În rechizitoriu se arată că presupusele infracţiuni continuate  s-au derulat  în perioada 1999-2002, fără a indica  momentul consumării fiecărui act material. Or, infracţiunile de corupţie se consumă instantaneu, la momentul înţelegerii  între  subiecţii raportului de drept penal substanţial. Menţionarea perioadei respective  este irelevantă, întrucât procurorul trebuia să facă distincţie între cele două infracţiuni şi să indice în fiecare caz în parte  situaţia de fapt, raportându-se la dimensiunea temporală. Este cunoscut că primirea ulterioară a foloaselor nu are nicio  semnificaţie în privinţa  consumării infracţiunilor de corupţie. De altfel, chiar şi în speţa de faţă, acuzarea susţine un astfel de punct  de vedere, dar extinde  perioada fără a-şi argumenta soluţia. Este important  de subliniat că cele două contracte încheiate de SC “ARC” SA Tg. Cărbuneşti cu Consiliul Judeţean Gorj, la datele de 25.02.2003 şi 01.07.2003, sunt ulterioare, cu mult, momentului pretinsei înţelegeri infracţionale. Aşadar, acuzarea susţine că  infracţiunea continuată de luare de mită s-a consumat anterior încheierii celor două contracte, dar nu precizează în mod expres acest moment”, menţionează avocatul Marian Nazat.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: