Ziua de 10 Noiembrie in istorie

În 1887 a fost semnat la Bucureşti un Tratat de comerţ şi de navigaţie româno-turc, care a intrat în vigoare la 31 decembrie 1887.

În 1887 s-a născut Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa si prima femeie inginer din lume, cu specializarea chimie.

În 1898 Biblioteca Academiei Române a devenit bibliotecă publică pentru cercetători.

Elisa Leonida Zamfirescu - Prima femeie inginer din lume a fost o româncă

S-a născut la Galați, pe 10 noiembrie 1887, într-o familie de intelectuali si a avut 10 frați.  Aceasta studiat clasele primare la școala din Galați, iar, mai apoi, a continuat cursurile la Școala Centrală de Fete din București.

         Prejudecățile timpurilor ei nu permiteau unei reprezentante a sexului frumos să urmeze o școală la care erau numai bărbați, de aceea a fost respinsa de la Școala de Poduri și Șosele din București. Acesta fiind si motivul pentru care in 1909 a decis să părăsească România și a plecat în Germania mânată de dorința de a deveni inginer. S-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind astfel prima femeie student aici. Nici admiterea la Academia Regală Tehnică din Berlin nu s-a dovedit un lucru ușor.

Desi, chiar si in Germania, multi au  încercat să o convingă că rolul femeii este la cratiță, românca a urmat cursurile școlii unde erau înscriși numai bărbați, iar parcursul studenției a continuat să se lovească de prejudecăți.

A absolvit in 1912, fiind catalogată drept cea mai silitoare student, iar faptul că o femeie reușise să învingă într-un domeniu adresat exclusiv bărbaților nu a fost trecut cu vederea de presa vremii.

Dupa terminarea studiilor, a  preferat însă să se întoarcă în țară, unde s-a angajat la laboratorul Institutului Geologic Român din București. A lucrat ca laborant, până la izbucnirea Primului Război Mondial, când a plecat pe front cu organizația Crucea Roșie. Si-a cunoscut viitorul sot, pe Constantin Zamfirescu, chiar pe front, iar tot pe front s-a si casatorit cu el in 1918, iar la eveniment a fost prezentă și Regina Maria.

A condus mai multe laboratoare de analize geologice, s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni. A scris o serie de monografii si a fost profesoară de fizică și chimie.

A luat atitudine față de înarmarea atomică, adresând un protest competent și justificat comisiei de dezarmare din Londra. Intervenția sa în care a atras atenția asupra pericolului armei atomice a fost comunicată oficial la ONU.

A încetat din viață la 25 noiembrie 1973, la vârsta de 86 de ani. Incepand cu anul 1997, a fost instituit „Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu“, acesta se se acordă pentru merite în domeniul științei și tehnicii unor personalități feminine.

Vizualizări: 580

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: