Ziua de 23 Ianuarie în istorie. Proclamația de la Padeș

În  1465 Ştefan cel Mare, domn al Moldovei, cucereşte cetatea Chiliei aparata de o garnizoana maghiară. Cetatea Chilia a jucat un mare rol strategico-militar la Dunarea de Jos.

În  1821 Tudor Vladimirescu s-a adresat prin Proclamația de la Padeș  Țării Românești, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Acesta a fost momentul declanșării revoluției conduse de Tudor Vladimirescu. În fruntea pandurilor a străbătut Baia de Aramă, Broşteni şi Strehaia, unde i s-au alăturat şi cetele conduse de Dimitrie Macedonski şi Simion Mehedinţeanu.

În  1878 se  semneaza armistiţiul în războiul ruso-turc. Este sfarsitul razboiului pentru independenta Romaniei.

Proclamația de la Padeș

Proclamația de la Padeș  din 23 ianuarie  1821 reprezintă un document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot „norodul omenesc” din Țara Românească, și care cuprinde o serie de revendicări, printre care erau împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.

Proclamația de la Padeș se înscrie în familia declarațiilor și proclamațiilor popoarelor care au cerut guvernelor asupritoare din vremea aceea libertate și dreptate. A fost redactată ca un program de acţiune revoluţionară menit să oficializeze alianţa dintre ţărani şi boierii ”făgăduiţi”, în spiritul ”ascultării” faţă de sultan, o formulare diplomatică menită să nu trezească suspiciuni otomanilor care ar fi putut interveni înaintea sosirii sprijinului militar al Rusiei pe care contau atât Tudor Vladimirescu, cât şi Alexandru Ipsilanti.

Din document reiese ca scopul Revoluţiei de la 1821, conduse de Tudor Vladimirescu era acela al reformei Ţării Româneşti, în sensul înlăturării regimului fanariot, ca obiectiv minimal. Alianţa cu Eteria a fost făcută de Tudor Vladimirescu doar pentru a determina Rusia să îi ajute atât pe români cât şi pe greci în demersurile lor politice, revoluţionare şi naţionale.

Vizualizări: 533

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: