Ziua de 24 Noiembrie în istorie

În 1864 a fost înfiinţată printr-o lege data de domnitorul  Alexandru Ioan Cuza, Casa de Economii şi Consemnaţiuni, cunoscut ca  C.E.C. Între 1897 și 1900 s-a ridicat sediul actual, Palatul CEC.

În 1920 a încetat din viaţă Alexandru Macedonski poet român, reprezentant al simbolismului românesc. Acesta a întemeiat şi condus cenaclul şi revista literară “Literatorul”.

În 1989 în ciuda evenimentelor din țările vecine, Nicolae Ceaușescu este reales, cu unanimitate de voturi, în funcția de secretar general al PCR.

Al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român


Al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român a avut loc între 20-24 noiembrie 1989, in discursul său, ce a durat sase ore, Nicolae Ceaușescu va promite că, în cincinalul următor, producția-marfă industrială va crește cu 30-50%, însă este necesar să se considere aceste procente ca fiind minime și că trebuie să se acționeze pentru o creștere mai accentuată. Totodată, va promite realizarea unui program de irigații și amenajări funciare, astfel încât, până în 1995, vor fi irigate cel puțin 6 milioane de hectare, iar până în 2000 să se ajungă la un total de 7-7,5 milioane de hectare teren agricol, din care cel puțin 5,5 milioane hectare teren arabil. Secretarul general al PCR va menționa faptul că dorea să se ajungă la o recoltă de cel puțin 50 de milioane de tone de cereale pe an în 1995, precum și la creșterea efectivelor de bovine la cel puțin 11 milioane

Asa dar, acest Congres, contrar așteptărilor opiniei publice interne și internaționale - nu a adus nici o schimbare în politica partidului. Ceaușescu a fost reales în funcția de secretar general al PCR, partidul unic (comunist) din România. De asemenea, ceilalți membri ai Comitetului Politic Executiv (CPEx) al CC au fost confirmați în funcția lor.

Pe 24 noiembrie 1989, la ora 17:00, Radio Europa Liberă avea să transmită faptul că dramaturgul Eugen Ionescu adresase cu o seară înainte un apel oamenilor politici din Est și din Vest, cărora le cerea să facă eforturi pentru înlăturarea de la putere a președintelui Nicolae Ceaușescu.

Anul 1989 a fost anul prăbușirii comunismului în Europa, iar Nicolae Ceausescu avea sa resimta acest lucru in luna decembrie a acelauiasi an. Congresul al XIV-lea a fost șansa ratată a schimbării pașnice, iar “mult prea iubitul fiu al poporului”, a fost singurul dictator din Europa care a pierit in fata plutonului de executie.

Vizualizări: 597

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: