Ziua de 25 Ianuarie în istorie

 În 1595 Voievodul Ţării Româneşti, Mihai Viteazul, trece Dunărea, atacă şi arde Rusciuc şi capturează artileria otomană. În timpul bătăliei paşii Hasan şi Mustafa sunt ucişi, iar artileria otomană este capturată.

În 1859 Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al Principatelor Unite, il numeşte prim-ministru al Munteniei pe Ioan Al. Filipescu. 

În 1919 Preşedintele SUA, Woodrow Wilson (1913-1921), propune la Conferința de Pace de la Paris din 1919 (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920) crearea Ligii Naţiunilor.

Liga Naţiunilor

Liga Naţiunilor prima organizaţie internaţională dedicată menţinerii păcii si a fost creată prin Tratatul de la Versailles, în iunie 1919. Societetea Naţiunilor îşi va pierde repede din credibilitate deoarece nu accepta folosirea forţei militare pentru punerea în practică a arbitrajelor şi sancţiunilor. Neavând o forţă armată proprie, Societatea Naţiunilor nu putea impune decât sancţiuni economice. 

S-a reunită pentru prima dată la 10 ianuarie 1920, la Londra, unde şi-a stabilit sediul la Geneva. Ţările membre erau reprezentate într-o Adunare Generală care se ocupa cu rezolvarea problemelor ce ameninţau pacea mondială, dar şi cu acceptarea noilor membri. Exista un Consiliu permanent, format din cinci membri:Marea Britanie, Franţa, Italia, China şi Japonia. Acesta încerca soluţionarea conflictelor prin arbitraj internaţional. Diplomaţia secretă, regulă a desfăşurării relaţiilor internaţionale în secolul al XIX-lea, trebuia să dispară. Nu în ultimul rând, o curte internaţională de justiţie era creată la Haga pentru judecarea problemelor dintre state.Mai multe comisii specializate au fost create pentru găsirea unor soluţii pentru problemele care ameninţau pacea. Una dintre ele, comisia pentru dezarmare, a reuşit adoptarea proiectului Pactului Briand-Kellog. De asemenea, ca urmare a proiectelor iniţiate de Ligă, au luat naştere Organizaţia internaţionalp a muncii, Comisia pentru Refugiaţi sau Comisia internaţională de cooperare internaţională.

Liga a fost oficial dizolvată în 1946, fiind înlocuită de Organizaţia Naţiunilor Unite. Fondatorii ONU au ştiut să înveţe din greşelile predecesorilor şi din eşecurile Ligii, astfel că ONU beneficiază de o forţă armată internaţională pentru menţinerea păcii şi reuneşte aproape toate statele de pe glob. 

Vizualizări: 465

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: