Ziua de 30 Noiembrie în istorie

 În 1840 are loc debutul lui Vasile Alecsandri în teatru cu piesa „Farmazonul din Hîrlău“, ce a fost pusă în scenă de Costache Caragiale.

În 1840 se înfiinţează la Sibiu “Uniunea meseriaşilor”, fiind urmată de asociaţii asemănătoare la Braşov, Bistriţa, Mediaş şi Sighişoara, avînd drept scop sprijinirea meşteşugarilor pentru a se putea adapta la cerinţele moderne şi ale producţiei industrial.

În 1874 s-a nascut Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii in perioada 1940-1945 si 1951-1955, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in anul 1953.

Sir Winston Churchill

Winston Churchill s-a născut pe data de 30 noiembrie 1874 la Blenheim Palace, Woodstock, Oxfordshire si a făcut parte din familia aristocrată a Ducilor de Marlborough. Tatăl său, Lord Randolph Churchill, a fost un politician carismatic care a îndeplinit funcția de ministru de finanțe. Mama sa, Jenny Jerome, a fost o americancă care avea o poziție socială importantă. 

A urmat colegiul Harrow,apoi Academia Regala Militara de cavalerie de la Sandhurst. Avea note mari la engleză și istorie, și era campionul școlii la scrimă.

În 1897-1898 a participat la inabusirea revolutiei triburilor indiene, apoi a participat la cucerirea Sudanului. Între 1899-1902 a fost corespondentul ziarului Morning Post. În 1901 isi incepe cariera politica , fiind ales deputat din partea partidului conservator

 Înainte de Primul Război Mondial, a îndeplinit funcțiile de Președinte al Comisiei de Comerț, Ministru al Afacerilor interne și Prim Lord al Amiralității. A continuat în poziția de Prim Lord al Amiralității până la Campania Gallipoli. A luptat puțin pe Frontul de vest, la comanda celui de-al 6-lea batalion al Infanteriei. S-a întors în guvern ca Ministru al Munițiilor, secretar de stat pentru război și secretar de stat al aviației. După război, Churchill a fost din nou numit ministru de finanțe între anii 1924–1929 în guvernul conservator al lui Baldwin, luând în anul 1925 decizia ca lira sterlină să redevină convertibilă în aur, la fel cum era după război, care a pus o presiune deflaționistă pe economia Marii Britanii.

 La izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost numit din nou Prim Lord al Amiralității. După demisia lui Neville Chamberlain la data de 10 mai 1940, Churchill a devenit prim-ministru. Churchill este cunoscut pentru discursurile și emisiunile radiofonice despre război. A condus Marea Britanie ca prim-ministru până la asigurarea victoriei împotriva Germaniei Naziste.

După ce Partidul Conservator a pierdut alegerile din 1945, a devenit Lider al opoziției. În 1951, a devenit din nou prim-ministru, până în 1955. După moartea sa, Regina Elizabeta a II-a i-a acordat onoarea unei „înmormântări de stat”, fastuoase, la care s-au adunat cei mai mulți oameni politici din istorie

Vizualizări: 667

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: