Ţigănie, până la capăt!

O nepoată a lui Brâncuşi ne-a rugat ieri să trimitem un reporter la Hobiţa, să vedem cum este batjocorită, în continuare, casa în care s-a născut sculptorul care le-a lăsat gorjenilor cele mai de preţ opere ale sale. Din casa originală au mai rămas câteva zeci de bârne, puse destul de anapoda, pe o temelie din care se mai văd câteva pietre. Pentru a le proteja de vreme rea, nişte voluntari le-au învelit în folie de plastic. Sub care, desigur, se formează condens şi mucegai. Nici măcar nu le-a ajuns folia pentru a acoperi toate bârnele.

Am mai văzut genul ăsta de imagine la „cartierele” improvizate pe care le fac ţiganii în jurul Parisului. Şi ei folosesc nişte bârne şi fiare găsite, le acoperă cu folie şi cartoane şi îşi improvizează adăposturi. O fac de nevoie, dar şi din lipsă de cultură. De ce facem şi noi asta cu cea mai rămas din casa lui Brâncuşi? Tot din lipsă de cultură. A lui Călinoiu, a lui Cârciumaru, a tuturor celor cărora le-au trecut prin mână milioane de euro folosindu-se de imaginea lui Brâncuşi. Da, ştiu, ar fi trebuit să fie invers, banii să fie folosiţi pentru imaginea lui Brâncuşi.

Pentru toţi incompetenţii care au pe mână cultura Gorjului, care îşi primesc lună de lună leafa pe spinarea lui Brâncuşi, am câteva sugestii. Ca să fie ţigănie până la capăt, mai puneţi şi câteva cartoane acolo unde nu v-a ajuns folia. Şi câteva cuverturi cu Răpirea din serai. Ar trebui amenajat şi locul din faţă. Nu zic să daţi la o parte buruienile, dar măcar să puneţi acolo un ceaun, nişte potcoave şi să legaţi o mârţoagă de bârna aia care se ţine mai bine.

Fără să vrea, Brâncuşi ne arată şi astăzi că a avut dreptate când a spus „v-am lăsat proşti, v-am găsit şi mai proşti”. Este suficient să ne uităm la cum este întreţinută casa în care s-a născut. Să ne uităm cum primarul Cârciumaru nu pricepe că, după gestul criminal de a spăla cu jet de apă şi detartrant Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, putea măcar să o demită pe şefa de la Centrul „Brâncuşi”, care a autorizat masacrul. Dar, Cârciumaru nu pricepe. Crede că trebuie să fii specialist ca să faci ce trebuie. În realitate, trebuie să ai o minimă cultură sau măcar un minim respect pentru cultură. Şi pentru Brâncuşi. Din păcate, acest puţin de care este nevoie este prea mult pentru cei care conduc de 15-20 de ani judeţul Gorj. Dacă aveam oameni care să ştie ce să facă, Ponta nu ar mai fi trebuie acum să inventeze taxa pe stâlp. Pentru că cel mai celebru „stâlp” din România, Coloana Infinită, putea fi stâlpul economiei româneşti, putea fi magnet pentru zecile de milioane de turişti care s-ar duce oriunde în lume pentru a vedea o bucăţică de Brâncuşi. Chiar şi câteva bârne rămase din casa în care s-a născut şi a copilărit artistul.

În final, vă dau o mostră din gândirea de ieri a lui Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. „Având operele lui Brâncuşi aici, mi se pare firesc să avem  şi un complex sportiv, şi partea aceasta de latură sportivă”. Concluzia? Prostie, până la capăt!

casa_brancusi_hobita

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: