Ion Călinoiu crede că Ministerul de Interne îl denigrează pe Caragea

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, crede că raportul dat publicităţii joi de M.A.I., în urma unui control la IPJ Gorj, ar fi trebuit să rămână secret şi să nu apară în presă. Călinoiu mai spune că acele controale sunt tendenţioase şi menite să-l denigreze pe Viorel Salvador Caragea, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie de la Gorj.

Reporter: Cum comentaţi constatările Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne în ceea ce îl priveşte pe şeful IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea?

Ion Călinoiu: E o campanie de denigrare a activităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean şi implicit de prejudiciere a imaginii judeţului Gorj. Faptul că aceste lucruri sunt date spre mediatizare, scot în evidenţă incapacitatea profesională a organelor de control şi a celor de la ministerul de resort, care nu pot să se pronunţe prin decizii ferme în luarea unor măsuri şi atunci este foarte clar că acele controale iniţiate de la centru sunt unele superficiale şi unele tendenţioase, să apere de altfel pe cei ce sunt certaţi cu legea.

Rep.: Din ce spuneţi d-voastră, reiese că nu sunteţi de acord cu aceste constatări ale Corpului de Control al MAI. Consideraţi că nu reflectă realitatea?

I.C.: Păi lucrul ăsta îl scoate în evidenţă realitatea din judeţ. Nu mai avem probleme cu maşini incendiate ale poliţiştilor şi oamenilor de afaceri care erau în cârdăşie cu mediul de afaceri nesănătos. Nu mai avem la nivelul judeţului Gorj frica faţă de ce se întâmpla odată, nu foarte demult, de a merge noaptea pe stradă, de a fi liniuţe practicate de nu ştiu ce concursuri de circulaţie sau de a fi jefuiţi la drumul mare. Acum, bineînţeles că de la aceste nereguli s-a ajuns să se stopeze risipa în urma a ceea ce vedem cu toţii interesaţi numai de buzunarele lor şi lipsa de dezvoltarea economică a judeţului şi îi deranjează şi de aceea încep această campanie mizerabilă. Eu zic că lucrurile acestea de control intern şi mai ales la nivelul acestor instituţii care trebuie să aibă decizie fermă nu trebuiesc mediatizate. Dacă se adevereşte ce se spune acolo, de ce nu se ia măsura, de ce nu-l demite? Dar eu ştiu că aşa cum se zice acolo, măsuri abuzive asupra celor certaţi cu legea şi din interiorul acestei activităţi deranjează şi sunt auziţi reclamagiii. Acelaşi grup de reclamagii se duc şi sunt portavocea a neregulilor din judeţul Gorj şi sunt luaţi în calcul.

Rep.: În raport se vorbeşte de şicanări făcute de şeful IPJ Gorj oamenilor de afaceri din judeţ, iar după finalizarea controalelor la societăţile respective s-a decis neînceperea urmăririi penale. Credeţi că este adevărat?

I.C.: De niciun fel. Aici pot să spună oamenii de afaceri, au tot dreptul să se îndrepte către organele abilitate să spună foarte clar ce s-a întâmplat, dar am văzut foarte clar întorsăturile care au avut loc pe perioada acestei campanii de denigrare şi de realizare a intereselor unora sau altora de a nu lăsa oamenii care vor să-şi facă treaba în liniştea lor, şi atunci trebuie perturbaţi. Sunt cazurile destul de clare cunoscute la nivelul judeţului Gorj. Eu cred acest lucru nu este demn de unii care de fapt au şi responsabilităţi şi fac acest lucru.

Rep.: Domnul Caragea este acuzat că-şi umileşte subordonaţii conform acestui raport. Cum vedeţi acest lucru?

I.C.: Aş face o comparaţie, cu acest comportament abuziv. Se ia măsuri cu oamenii pe care comandantul de acolo preconizează că nu-şi fac datoria, se controlează şi se sancţionează. Dar controalele în cascadă, în şir de un an de zile, de doi ani de zile, din partea ministerului nu sunt tot la fel de abuzive şi scot frânturi de neadevăr şi le pun pe piaţa mediatică? Alea nu sunt abuzive? Faptul că se strânge o comisie parlamentară la sugestia unora sau altora şi decide fără cvorum să-l audieze nu e măsură abuzivă? De unde se împute peştele? De la capul cel mai mare. În ceea ce priveşte subalternii, sunt măsuri interne, nu pot să intru eu acum acolo. Dar aceste avertizări nu au prejudiciat activitatea, din contră, a făcut să aibă indicatori în specifici instituţiilor, încât ei sunt clasaţi după activitatea lor printre primele inspectorate din ţară, asta a făcut. Deci măsurile de avertizare i-a făcut să-şi facă treaba, de aceea indicatorii principali pe care îi are de fiecare dată în vizorul analizei ministerul de resort, inspectoratul general al poliţiei scot în evidenţă că aici sunt realizaţi. S-au văzut lucrurile astea şi în analiza Consiliului Judeţean când au fost prezentate odată cu activitatea autorităţilor teritoriale de ordine publică. Care e problema? Probabil că, care nu se aliniază e normal să fie o disciplină pe care trebuie să o respectăm, dar în aceste instituţii cred că disciplina este succesul reuşitei activităţi.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: